Takse teške 50 miliona eura: Kosovo je bh. proizvode veoma lako zamijenilo (VIDEO)

Izvoz iz Bosne i Hercegovine na Kosovo za devet mjeseci 2019. iznosio je 11.026.765 KM i manji je za 90,4 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno manji je za oko 100 miliona KM, podaci su Vanjskotrgovinske komore koji govore kakve su posljedice odluke Vlade Kosova da prije godinu uvede carine od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije.

Novo osvajanje

– Ako uzmemo 2017. kao godinu u kojoj smo izvezli rekordna 163 miliona KM robe na Kosovo i ovogodišnji izvoz od 11 miliona KM, evidentno je da smo izgubili preko 140 miliona KM. Ukoliko u to uračunamo i rast izvoza od preko 50 miliona KM koliko smo bilježili od 2014. do 2017, onda možemo reći da je gubitak daleko veći, kazao nam je dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Dodao je da će jednog dana kada se ukinu takse bh. privrednici morati krenuti u novo osvajanje tržišta.

– Police, roba i mentalitet potrošača otišli su u dugom pravcu, tržišni udio su zauzele druge zemlje sa svojim proizvodima i mi ćemo morati krenuti ispočetka, istakao je Egrlić.

Prema njegovim riječima, privreda BiH je izgubila mnogo, prije svega metalski, ali i agroindustrijski sektor.

– BiH je najviše izvozila iz oblasti metalskog sektora, te se najviše izvozilo gvožđe i čelik u prosjeku 55-60 miliona KM godišnje, prerađevine od mesa – 15 miliona KM, mlijeka i njegovih proizvoda deset miliona KM, kazao je Egrlić i dodao da su neki proizvođači mlijeka odmah prvog mjeseca nakon uvođenja taksi odustali od izvoza usljed ekonomske neisplativosti.

Jedna od takvih kompanija je i sarajevski Milkos.

Milkos je, prema riječima direktora ove kompanije Adina Fakića, sa izvozom na Kosovo prestao odmah nakon uvođenja taksi.

– Gubitak svakog tržišta za BiH je nemjerljiv, a što se tiče Milkosa, mi smo zbog prekida izvoza na ovo tržište dosad izgubili oko milion eura, kazao je Fakić.

Dodao je da je kosovsko tržište jako dinamično i bh. proizvodi su odmah zamijenjeni drugim, police u trgovinama na Kosovu su pune, a Milkos je nova tržišta našao u zemljama CEFTA i BiH.

Reakcija

– Kada je u pitanju eventualni povratak, sumnjamo da će biti moguće vratiti i deseti dio izvoza, kazao je Fakić ističući nezadovoljstvo odnosom bh. vlasti spram ovog problema.

– Vlasti BiH su dosad pokazale da ih ne interesuju mnogo problemi građana, privrednika, istakao je Fakić, dodajući da će oni nastaviti apelovati na vladu da se uspostave veze sa Kosovom, ali sumnja da će ti apeli naići na reakciju.

Pogledajte prilog O kanala:

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana