Danska zatvorila granicu sa Njemačkom kako bi spriječila ulazak izbjeglica (VIDEO)

U jednom incidentu, 300 izbjeglica među kojima je veliki broj žena i djece, krenulo je pješke ka Švedskoj, zbog čega je policija bila primorana da zatvori autoput u Padborgu nekoliko sati. 

Izbjeglice su smještene u staru školsku zgradu nakon što su stigli u grad, no oni su nastavili put tvrdeći da žele doći u Švedsku. Odbili su se registrovati, što znači da ne žele tražiti azil u Danskoj niti se vratiti u Njemačku. Kako strani mediji pišu, Švedska ima veoma velikodušne uvjete za azilante i to bi bio jedan od razloga zbog kojeg izbjeglice žele ići baš u tu zemlju. 

Danska je zatražila da se smanji priliv izbjeglica izdavanjem privremenih boravišnih dozvola, odgađanjem porodičnih okupljanja i smanjivanjem pogodnosti za nove imigrante.

Željeznice Danske nisu radile do jutros, a dva voza su bila zaustavljena cijeli dan u srijedu na danskom otokuRodbyju, najfrekventnijem skandinavskom trajektnom terminalu za Njemačku.

Nakon dugih pregovora, oko 100 izbjeglica je pristalo ostati u Danskoj i tražiti azil. Policija je provela dan s ostalih 240 izbjeglica, pomogla im i igrala se sa djecom o čemu svjedoče i brojne fotografije. Nakon naredbe, ostavili su ih.

“Više ih ne pratimo. Ne znamo gdje su otišli. Neke su pokupili privatni automobili, a neki su uzeli taksi. Nismo željeli isprazniti voz na silu”, rekao je policijski komesar John Andersen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.