Dao život za sugrađanina Bošnjaka (VIDEO)

Aleksića su 21. januara 1993. godine kundacima pretukli srpski vojnici, jer im se suprotstavio kada su htjeli da ubiju njegovog sugrađanina Alena Glavovića. Nakon nekoliko dana, 27. januara, od zadobijenih batina Aleksić je preminuo u trebinjskoj bolnici.
 
Srđan Aleksić je uspio da odbrani Alena Glavovića, koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da tuku kundacima. On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se usmjerili ka njemu, a sve se dešavalo blizu pijace i policijske stanice u Trebinju.

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Rade Aleksić danas će u Podgljivlju kod Trebinja posjetiti grob svog sina Srđana. Alen Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj sa suprugom i dvoje djece. Glavović svake godine posjećuje Srđanov grob i u kontaktu je sa njegovim ocem.

Srđan se amaterski bavio glumom, za šta je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i u toku rata u BiH u predstavi “San ratne noći”. Takođe, bio je juniorski rekorder u plivanju.
       
Ime ovog hrabrog mladića danas nosi nekoliko ulica u gradovima u BiH i Srbiji, sportski tereni u Trebinju koje je izgradio proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, te Međunarodni plivački miting.
 
Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Radio-televizija Srbije 2007. godine snimila je i emitovala dokumentarni film o Srđanu Aleksiću pod nazivom “Srđo”. Trebinjsko pozorište “Slovo”, čiji je Aleksić bio član za života, izvelo je 28. decembra 2008. predstavu “Epilog” kao znak sjećanja na ovog mladića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.