Delegacija Partije velikog jedinstva iz Turske boravi na Kosovu

Delegacija Partije velikog jedinstva (Büyük Birlik Partisi) nakon sastanak u Prištini obišla Turbe Sultana Murata na Gazimestanu, kraj Prištine, a potom otputovala u Prizren. Tokom sutrašnjeg dana oni će obići i opštinu Mamuša u kojoj živi većinsko tursko stanovništvo.

Delegacija opozicione Partije velikog jedinstva iz Turske (Büyük Birlik Partisi), na čelu sa predsjednikom partije Mustafom Desticijem, boravi u dvodnevnoj posjeti Kosovu.

Nakon što ih je u Prištini primila ambasadorka Turske na Kosovu, Songul Ozan, delegacija se u odvojenim susretima sastala i sa kosovskim ministrima javne administracije i zdravlja, Mahirom Jagcilarom i Feridom Aganijem.

Predsjednik Partije velikog jedinstva, Mustafa Destici je izjavio da se na svim sastancima razgovaralo o političkoj i ekonomskoj situaciji na Kosovu te položaju turske zajednice.,

Sa ministrom zdravlja Feridom Aganijem posebno je bilo riječi o saradnji dvije zemlje u oblasti zdravstva.

“Za cilj imam ne samo da se pacijenti s Kosova šalju u Tursku na liječenje, već da se ovdje investiraju bolnice i da se dovedu stručnjaci koji će osposobiti kosovske lijekare”, kazao je Destici.

On je napomenuo da je za Tursku Kosovo jako važna zemlja i da se želi produbiti saradnja u svim oblastima života.  

Ministar zdravlja Kosova Ferid Agani je izjavio da podrška Turske kosovskom zdravstvu nikada nije nedostajala i da traje od prvih dana nakon rata.

“Podrška je sistematska i iskrena i ogleda se u različtim segmentima, kao što je konkretna pomoć u lečenju najtežih slučajeva koje mi nemamo mogućnosti da liječimo ovdje na Kosovu, pa preko odlične saradnje profesionalnih udruženja lijekara, stomatologa, farmaceuta, pa sve do ekonomskog sektora i investicija u privatni zdravstveni sektor, ali i sa donacijama i investicijama u javni zdravstveni sektor”, kazao je ministar Agani.

On je najavio da će slijedeće nedjelje na Kosovu biti Nedjelja turskog zdravstva u okviru koje će na Kosovu boraviti više od 20 lijekara iz Turske, koji će vršiti hirurške intervencije i dijagnostiku.

Delegacija Partije velikog jedinstva (Büyük Birlik Partisi) je nakon sastanak u Prištini obišla Turbe Sultana Murata na Gazimestanu, kraj Prištine, a potom je otputovala u Prizren. Tokom sutrašnjeg dana oni će obići i opštinu Mamuša u kojoj živi većinsko tursko stanovništvo.

Pre Kosova, delegacija BBP-a je u okviru Balkanse turneje, posjetila Makedoniju, a sa Kosova putuje u Bugarsku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.