Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Naser Ramadani: Kosovo na dobrom putu da se izbori sa pandemijom

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani izjavio je danas da je Kosovo na dobrom putu u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Gazeta Ekspres.

“Slobodno mogu rec╠üi da smo na pravom putu vec╠ü nekoliko dana. Pro┼íle sedmice smo bili veoma stabilni u epidemiolo┼íkoj situaciji i nastavljamo sa tim”, rekao je Ramadani.

Prema njegovim re─Źima, gra─Ĺani sprovode preporuke Instituta i Ministarstva zdravlja, i to se, kako je naveo, primec╠üuje po broju novih slu─Źajeva koji se registruju.

“Nastavic╠üemo sa sprovo─Ĺenjem mera koje se prakti─Źno odra┼żavaju u dana┼ínjem izve┼ítaju, jer su gra─Ĺani po─Źeli da sprovode mere i to je o─Źigledno, a glavni efekat i uticaj vidi se u laganom padu epidemiolo┼íke krive”, poru─Źio je Ramadani.

Tako─Ĺe, izrazio je uverenje da c╠üe, ukoliko gra─Ĺani nastave da sprovode mere, krivulja vrlo brzo pasti na nulu.

“S obzirom na to da su preporuke Instituta i Ministarstva zdravlja po─Źele da se primenjuju i jasno su vidljive, nadamo se da ─çe vrlo brzo ova kriva spasti na minimum u bliskoj buduc╠ünosti”, ocenio je Ramadani.

Me─Ĺutim, epidmiolo┼íku situaciju sa koronavorisom, kosovski premijer Avdulah Hoti ocenio je danas kao je ozbiljnu.

Hoti je u objavi na Fejsbuk nalogu poru─Źio da se moraju po┼ítovati restriktivne mere.

“Epidemiolo┼íka situacija na Kosovu je ozbiljna. Broj zara┼żenih slu─Źajeva ostaje visok, smrtni slu─Źajevi su brojni i bolni”, istakao je kosovski premijer.

Prema njegovim re─Źima, restriktivne mere se obavezno moraju po┼ítovati, a inspekcija i policija de┼żuraju 24 sata dnevno.

“Lekari, medicinske sestre i pomoc╠üno osoblje su iscrpljeni, ali na ─Źelu du┼żnosti i u stalnoj opasnosti po njihov ┼żivot”, ukazao je Hoti.

U poslednja 24 sata na Kosovu su potvr─Ĺena 193 nova slu─Źaja koronavirusa i osam smrtnih slu─Źajeva.

Do sada je ovaj virus registrovan kod skoro 11.000 gra─Ĺana, a zabele┼żeno je 373 smrtnih slu─Źajeva koji su imali i druge pratec╠üe bolesti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐