Kandidovanje Haradinaja za predsjednika Kosova smatra se političkom kalkulacijom

Novinar i ekspert za politička zbivanja Imer Muškoljaj izjavio je da je cilj Alijanse za budućnost Kosova i njenog lidera Ramuša Haradinaja da pojača pritisak i da se predstavi kao svojevrsni spasilac Kosova, piše Koha.

Alijansa je sinoć izašla sa imenom Haradinaja za kandidata za predsednika, nakon sastanka Upravnog odbora te stranke, dok je on putem društvenih medija potvrdio svoju spremnost i volju da se kandiduje.

“Poverenje da ja budem kandidat za predsednika, ako se o tome razgovara u skladu sa Ustavom, smatram kao veliku odgovornost i posebnu čast”, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Kako se navodi, ova aktivnost ABK smatra se preuranjenom i ima za cilj da se ta stranka pokaže kao faktor putem političkih kalkulacija.

Međutim, poslanik ABK Rasim Seljmanaj istakao je da pošto je mandat predsednika Kosova Hašima Tačija pri kraju, treba predložiti kandidata za tu funkciju.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši opisao je ovu akciju kao preuranjenu i naglasio da se radi o političkoj kalkulaciji u interesu određenih grupa unutar vladajućih stranaka.

Takođe, poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musljiu ocenila je da je prerano govoriti o nasledniku predsednika i da je sada nepotrebno razgovarati o toj temi.

Muškoljaj je, s druge strane, naveo da ta akcija ABK dolazi u trenutku kada se govori da se DPK može pridružiti vladajućoj koaliciji, što je ona odbacila kao opciju.

Koha navodi da je pokušala da dobije komentar Demokratskog saveza Kosova o tom pitanju, ali nije dobila odgovor.

Mandat predsednika Kosova Hašima Tačija ističe u aprilu sledeće godine. Tu funkciju obavlja od aprila 2016. godine.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana