Djeca iz Afganistana do Minhena stigla sama, bez roditelja

Sam na putu u neizvjesnost

Alija je iz Afganistana stigao sa grupom mladih prijatelja, koji su također krenuli bez porodice, probivši se kopnenim putem preko Turske, potom čamcem do Grčke i dalje se hodajući Balkanom domogli Austrije te konačno vozom stigli u Muenchen.

Umoran i gladan Alija se otišao osvježiti u toalet, ali kad se vratio nije više u onom haosu prepunom izbjeglica mogao pronaći prijatelje. Ostao je tako potpuno sam, ne znajući njemački ili bilo koji drugi jezik koji bi službenici na stanici mogli razumjeti.

Nekako je skupio hrabrosti obratiti se policijskim službenicima uz šatore koje je podignula njemačka agencija za pružanje hitne liječničke pomoći u katastrofama. Policija je potom zatražila pomoć prevoditelja koji govori farsi, a Aliji je nakon liječničkog pregleda ponuđena hrana i piće. Još uvijek je drhtao, a medicinsko osoblje i volonteri zagrnuli su ga dekom i pokušali smiriti.

“Bojim se policije. Bojim se da će me htjeti vratiti u Afganistan”, govorio je Alija plačući.

Radost zbog učenja njemačkog

Uskoro je stigao socijalni radnik i Aliju odveo u izbjegličko prihvatilište za maloljetnike bez pratnje porodice. Oko 4.000 djece izbjeglica bez pratnje odraslih živi trenutno u Njemačkoj, mnogi od njih iz Afganistana i Sirije.

Na putu do centra Alija se pomalo smirio i fasciniran slušao kako socijalni radnik na njemačkom jeziku razgovara s iranskim vozačem taksija. “Taj jezik zvuči posve čudno i drugačije”, kazao je, dodavši kako bi volio da ga jednom može govoriti. Kada mu je socijalni radnik rekao da će ići na kurs njemačkoga lice mu se po prvi put po dolasku u Muenchen razvuklo u osmijeh.

Prihvatni centar za mlade – prvi dom

U prihvatnom centru za maloljetnike Alija će provesti nekoliko noći prije nego što bude preseljen u trajniji smještaj gdje će krenuti s učenjem njemačkoga.

Prihvatni centar smješten je u nekadašnjoj kasarni, okruženim drvećem, na čijem igralištu djeca poput Alije krate vrijeme igrajući košarku.

Alijina sljedeća stepenica je registracija te dodatni liječnički pregled kako bi se ustanovilo ima li možda kakvu zaraznu bolest. Istodobno će tokom boravka u centru biti procjenjena njegova dob. Njemački dužnosnici navode da mnogi mladi tražitelji azila lažu o svojim godinama s obzirom na to da maloljetnici odmah dobivaju izbjeglički status.

Nakon nekoliko dana provedenih u centru za maloljetnike bit će mu dodijeljen privremeni smještaj u kojem će provesti sljedeća tri mjeseca u “programu čišćenja” kako bi se odredile njegove potrebe: koju vrstu obrazovanja ili stručnog osposobljavanja bi trebao dobiti te treba li mu psihološko savjetovanje. Mnoga djeca iskuse takvu bol i poteškoće tokom svog putovanja da pribjegavaju i samoozljeđivanju.

Alija će biti uključen u određeni program i pohađat će kurs njemačkoga, a nakon tri mjeseca dobit će stalan smještaj.

Njemačka je prošle godine bila glavni cilj afganistanskih azilanata. Gotovo 70 posto njih naposlijetku je i dobilo dozvolu boravka, izvijestio je Europski ured za potporu tražiteljima azila (EASO).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.