Dječaci gledali ubistvo komšije u selu

Svjedok Mirsad Bečirović je ispričao u četvrtak pred sudom u Sarajevu kako je živio u selu Paroš (općina Prozor), te da se nakon pada Prozora pod vlast Hrvatskog vijeća obrane (HVO) situacija u selu pogoršala.

“U aprilu 1993. odine su počela, u nekoliko navrata, hapšenja vojno sposobnih muškaraca, a mi ostali smo se noću krili po šumi, dok smo danju silazili u selo”, kazao je Bečirović, dodavši da je tada imao samo 15 godina.

On je rekao da ga je jednog jutra u selu uhapsio nepoznati vojnik, koji mu je prijetio nožem i puškom, kako bi otkrio lokaciju na kojoj se nalaze sakriveni muškarci.

“Mislio sam, bolje da ubije mene nego sve njih”, kazao je Bečirović i dodao da ga je potom vojnik odveo pred njegovu kuću, koja je prethodno bila zapaljena, te da je tu zatekao mnoge druge zarobljene civile, među kojima i tri godine mlađeg brata Suada.

“Komšija Đuzel Bečirović je bio lisicama zavezan za moju kapiju. Govorio je da je srčani bolesnik i molio da ga puste”, rekao je Bečirović i dodao kako je Đuzelu onda prišao čovjek u crnom mantilu – za kojeg je svjedok od komšija saznao da se zove Nikola Marić – koji ga je odvezao i oborio u pokušaju da ga zakolje.

On je naveo kako se njegov komšija Đuzel uspio podići i počeo bježati, ali ga je rafalom pokosio vojnik u crnom mantilu, a potom i drugi nepoznati vojnik.

Nikola Marić, bivši pripadnik HVO-a, po 25 tačaka optužnice se okrivljuje da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Marića, između ostalog, Tužilaštvo BiH tereti za zlostavljanje Hamde Bevaba i njegovog sina, te Muje Bečirovića, kao i za ubistvo Đuzela Bečirovića u selu Paroš.

Svjedok Mirsad Bečirović je kazao kako je sutradan vidio mrtvog Đuzela kako, pokriven dekom, leži na istom mjestu, te da je on kasnije sa ostalim Bošnjacima protjeran sa prozorske općine.

Mirsadov brat Sead Bečirović također je svjedočio na ovom ročištu, rekavši da je ubistvo Đuzela Bečirovića, koje je počinio čovjek plavih očiju u crnom mantilu, nešto što ga proganja od 12. godine.

Suđenje se nastavlja 10. jula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.