Do juna se očekuje sprovođenje Briselskog sporazuma

Evropski komesar za proširenje Štefan File kaže da se do kraja juna i odluke Savjeta EU o datumu od Beograda i Prištine očekuje sprovođenje briselskog sporazuma.

File kaž da će ukoliko Savjet EU podrži preporuku Evropske komisije o otpočinjanju pregovora sa Srbijom, EK na junskom samitu biti pozvana da bez odlaganja podnese prijedlog za okvir pregovora sa Srbijom.

“Vjerujemo da pažljivo treba da se razmotri pitanje omogućavanja punog razumjevanja sporazuma, njegovih prednosti i garancija. Dogovor pruža veoma uravnoteženo rješenje koje uzima u obzir interese i prava srpske zajednice”, rekao je File.

Na pitanje zbog čega se u njegovom izvještaju o Srbiji, koji je pozitivan, ne pominje jun kao očekivani datum za početak pregovora za članstvo, File je odgovorio da su i na Srbiju primjenjeni uobičajeni koraci kao i na druge zemlje kandidate u prošlosti. “EK je preporučila otvaranje pristupnih pregovora, a sada je na Savjetu da u junu slijedi ovu preporuku i da odredi datum za početak pregovora”, podsjetio je File.

“Ako Savjet podrži preporuku Komisije, EK će na junskom samitu biti pozvana da bez odlaganja podnese prijedlog za okvir pregovora sa Srbijom, u skladu sa zaključcima Evropskog savjeta iz decembra 2006, i da sprovede proces analitičkog pregleda ostvarenih pravnih tekovina EU, počevši s poglavljem o pravosudju i osnovnim pravima, slobodama i bezbjednosti”, objasnio je on.

File kaže da se na osnovu toga,”može očekivati da prva konferencija o pristupanju bude sazvana tokom druge polovine 2013″.

“U medjuvremenu, očekujemo od Srbije i Kosova da sprovedu sporazum od 19. aprila, na osnovu plana implementacije. I od Srbije, kao zemlje koja želi da započne pregovore o pristupanju, i koja je na putu da to uradi, takodje očekujem da i dalje bude u potpunosti mobilisana na evropskoj reformskoj agendi”, rekao je File.

“Mislim da ono o čemu su se dogovorile dvije strane pruža veoma uravnoteženo rješenje koje uzima u obzir interese i prava srpske zajednice koja živi na sjeveru Kosova. U širem kontekstu, sporazumom se predvidja da će biti u mogućnosti da ostvare ova prava u kontekstu u kom će i Srbija i Kosovo napredovati na svom evropskom putu, preuzimajući evropske standarde”, rekao je File.

Evropski zvaničnik je istakao da u Briselu veoma cene “ogromne napore koje su vodeći srpski političari uložili da objasne ciljeve dijaloga s Prištinom i, sada, na isticanju značaja historijskog sporazuma koji je postignut pretprošle nedjelje”.

“Srbija je pokazala najveću odgovornost angažujući se u dijalogu i imaće centralnu ulogu u primjeni dogovora, što je u suštini obezbjedjivanje mirne i napredne budućnosti za obe strane”, rekao je File.

File je takodje negirao glasine da će od visoke pređstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton preuzeti dalje posredovanje u dijalogu i objasnio da će ona nastaviti da “olakšava dijalog” i da je “proces sada usredsredjen na primjenu sporazuma”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.