Dokazi o zločinima u Siriji: Bivši Asadov vojnik snimio tijela 11.000 žrtava i pobjegao iz zemlje

Policajac koji je u strukturama sirijske vojske služio oko 13 godina, početkom oružanih sukoba u toj zemlji je, marta 2011. godine, od strane režimskih snaga bio zadužen za snimanje i dokumentovanje represivnih aktivnosti u cilju suzbijanja pobune protiv Bashara al-Assada.

Vojni policajac koji je sa materijalima o zločinima sirijske vojske pobjegao iz te zemlje, svakodnevno je pravio snimke ranije numerisanih tijela dovezenih u bolnice, i to snimke njihovih lica i tijela.
Fotografije na kojima su primjetni brojevi i šifrovane poruke, korištene su kao dokazi o izvršenju sistematskih naređenja o pogubljenjima.

Na zahtjev sirijske opozicije pri Ujedinjenim nacijama (UN) formirana je neformalna komisija za istraživanje ratnih zločina, u kojoj su angažovani tužitelji i advokati, koji su radili na slučajevima Slobodana Miloševića ili ratnih zločina u Sierra Leoneu.  

Fotografije su potom ispitane u nekoliko laboratorija nakon čega je utvrđena njihova vjerodostojnost.

Komisija je ispitala 26 hiljada od ukupno 55.000 forotografija, na kojima se vidi sistematsko mučenje zarobljenih osoba, te da su ubijani nakon što su im ruke i noge vezane žicom.

Istraživanje bazirano na dokumentovanim dokazima pokazalo je da su žrtve ubijane davljenjem uz upotrebu telefonskih žica, konopa ili čak zupčastog remenja iz motora automobila. Primjećen je i metod izgladnjivanja, kao jedan od načina mučenja i ubijanja. Komisija je u preliminarnom izvještaju navela da je dokumentovano oko 11 hiljada žrtava, odnosno da se u tim slučajevima radi o zločinima protiv čovječnosti.

Komisija je odlučila da ti dokazi ukazuju na činjenje zločina protiv čovječnosti i da su jaki dokazi za početak sudskog procesa. Izvještaj su potpisali svi članovi komisije.

Stručnjaci navode kako će fotografije koje će barem dijelom biti dostupne i javnosti, uticati na odvijanje pregovora tokom druge ženevske konferencije o Siriji ali i da će imati direktan uticaj na Bashara al-Assada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.