Dve namirnice nikako ne smete da jedete pred spavanje

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da je jelo u kasnim noćnim satima loše za zdravlje, ali i dovodi do debljanja. Međutim, dve namirnice ljudi često unose u noćnim satima, a nikako ne bi trebalo to da rade.

Nutricionista Aleksej Kovalkov objasnio je da čaša mleka ili, pak, čaša jogurta debljaju te da nije poželjno da ih konzumiramo pre spavanja.

“Bolje je izbaciti sve ugljene hidrate pred spavanje. Takođe, ne treba uzimati ni namirnice mlečnog porekla niti one koje sadrže mlečne kiseline. Ako pijete čašu mleka noću, zapravo unosite u organizam jednu i po kašičicu laktoze, odnosno mlečnog šećera koji je povezan sa lučenjem insulina. Pahuljice, spori ugljeni hidrati i voće takođe ne treba da se jede pre spavanja”, preporučuje nutricionista.

Umesto toga bilo bi poželjno da jedete povrće. Kovalkov takođe napominje da ne bi trebalo termički da obrađujete povreće, jer se preradom gube nutritivne vrednosti.

Prema rezultatima istraživača sa Medicinskog fakulteta Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji, poznato je da jedenje kasno u toku dana povećava težinu, nivo insulina i holesterola i negativno utiče na metabolizam, kao i hormonske markere i druge zdravstve probleme.

Stoga izbegavajte unošenje hrane nako 20 sati, a ukoliko ipak morate nešto “da pregrizete” izbegavajte mlečne prerađevine.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.