EKSPERT IZ ŠVEDSKE OTKRIVA VAŽNE STVARI: Evo šta stručnjak iz „Volva“ kaže o ulasku koronavirusa kroz filtere zraka u automobil…

Zaustavljaju li filteri kabine automobila koronavirus? Odgovor nije tako jednostavan. Naime, da bi sustav filtera automobila u cijelosti zaustavio prodor koronavirusa u kabinu morao bi biti opremljen HEPA filterima (High Efficiency Particulate Air Filter), koji se sastoje od gustih fibra-vlakana i mogu zaustaviti i najmanje lebdeće čestice.

Takve filtere najčešće nalazimo u prostorima poput kino-dvorana i sličnih zatvorenih površina s ventilacijom. Njihov problem je da zbog povećane gustoće reduciraju protok zraka, pa je potrebna veća površine filtera i snažniji kompresor. U većini današnjih automobila nema prostora za tu konstrukciju. Jedni proizvođač automobila koji se odlučio na ugradnju HEPA filtera je Tesla, a prvi model u koji je ugrađena te tehnologija je Model S.

No, što je sa svim ostalim automobilima?

Evo što o svemu misli Anders Löfvendahl, ekspert za kvalitet zraka u kabini vozila, zaposlen u Volvu:

„Ne vidim rizik u vožnji! Prolaznici obično ne kašlju direktno u usisnik zraka automobila. Također, virusi u zraku uglavnom ne putuju samostalno nego se vežu za sitne kapljice vode i po mom mišljenju filteri automobila će zaustaviti te kapljice.

Procjena stručnjaka je da značajne količine virusa ne mogu ući u kabinu i za takvo što bi bilo potrebno da se zaražena osoba nakašlje u usisnik zraka ili da automobilom prođete kroz pravi oblak koronavirusa u zraku, a ta je koncentracija gotovo nemoguća. Također, ne biste trebali zatvarati dotok svježeg zraka u kabinu vozila pomoću opcije na klima uređaju. Također, izbjegavajte recirkulaciju zraka jer će tako porasti količina bakterija i virusa u kabini, a smanjit će se razina kisika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.