Enver Hoxhaj: Nezaustavljiv proces priznavanja Kosova

Kada je u rukama primio dva nova priznanja države Kosovo od strane Grenade i Libije, ministar diplomatije Enver Hoxhaj je izjavio da su ova priznanja dokaz da je ovaj proces nezaustavljiv.

Ministar inostranih poslova Enver Hoxhaj je izjavio za lajmi.net iz Njujorka da niko ne može zaustaviti proces međunarodnog priznanja Kosova.

“Imao sam tačne informacije da će ove dvije zemlje priznati nezavisnost Kosova tokom septembra i imao konkretne akcije da se ovo desi tokom zasjedanja generalne skupštine Ujedinjenih nacija”, izjavio je Hoxhaj.

“Ovo pokazuje da je proces priznavanja nezaustavljiv”, naglašava ministar Hoxhaj.

“Niko ne može da zaustavi tok historije. Kosovu pripada da bude suverena i nezavisna država, podjednako kao sve druge države i nijedna zemlja ne smije imati političkih ili ilegalnih razloga da odgađa priznanje Kosova “, kaže ministar.

On je potvrdio da je jedna azijska država na putu da prizna nezavisnost naše zemlje. Ali je odbio da govori u kojoj je državi riječ, prije no dobije službenu potvrdu.

“Totalno sam siguran da će se već ove nedjelje desiti ovo priznanje. Imamo informaciju da je odluka već donesena, samo očekujemo da ta zemlja javno potvrdi. Nikada nisam praktikovao da govorim prije no što država obavijesti bilo službeno ili medijski. Ali se radi o zemlji iz Azije”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.