ERDOGANOV VELIKI PLAN: Turska želi izgraditi novi plovni put, pogledajte kako će izgledati Istanbulski kanal

Turski ministar zaštite okoliša i urbanog razvoja Murat Kurum najavio je odobravanje plana za izgradnju Istanbulskog kanala, nove plovne arterije koja bi povezala Crno i Mramorno more.

“Odobrili smo plan za izgradnju Istanbulskog kanala nakon što smo ispitali sve zahtjeve i prigovore. U tom ćemo kontekstu brzo poduzeti korake kako bismo osigurali da kanal služi na korist našem gradu”, napisao je Kurum na svojoj stranici na Twitteru.

Turska je planirala započeti izgradnju novog kanala dužine 51 kilometra još 2018. godine. Tada je planirano da se posao dovrši 2023. godine, do 100. godišnjice osnivanja Republike Turske. Približni trošak projekta iznosi 10 milijardi dolara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je više puta da će se uskoro održati natječaj za gradnju Istanbulskog kanala, koji će ići paralelno s Bosforom.

Projekt izgradnje novog kanala 100 kilometara zapadno od Istanbula prvi je put najavio Erdogan uoči izbora 2011. godine.

Turska opozicija i gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu protive se projektu i traže da se o njemu raspiše referendum.

Pretpostavlja se da bi novim kanalom dnevno moglo proći oko 160 brodova, uključujući tankere nosivosti do 300 hiljada tona.

Bosforskim moreuzom godišnje prođe 53.000 brodova.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook