Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke: Naša vlada nema veza sa “non pejperom” o Kosovu

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke demantovalo je da takozvani “non pejper” koji predviđa okvir za dalje pregovore Beograda i Prištine dolazi od nemačke vlade, prenosi Gazeta Ekspres.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas je još tokom posete Prištini i Beogradu prošle nedelje, još jednom naglasio da ta zemlja pruža punu podršku normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i dijalogu pod pokroviteljstvom EU i vođstvom specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

“Svrha ovog dijaloga za normalizaciju je stabilan, sveobuhvatan sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, uključuje međusobno priznavanje i na taj način omogućava obe zemlje da imaju realnu perspektivu EU i članstvo u EU”, navodi se u saopštenju MSP Nemačke.

Mediji na Kosovu objavili su dokument za koji tvrde da su pripremili Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

U njemu se navodi da će na Kosovu biti uspostavljen “autonomni okrug Severnog Kosova” u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. Srpska pravoslavna crkva bi imala “privilegovani status”, dok bi se Srbija, nakon ratifikacije Sporazuma, obavezala da “neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama”.

Ovo je drugi “non pejper” koji je objavljen uoči nastavka pregovora Kosova i Srbije.

Pre nekoliko nedelja, još jedan dokument, za koji se pričalo da je predlog Slovenije, kružio je u medijima i izazvao veliko negodovanje predlažući promenu granica u regionu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook