EKSPERIMENTALNI POVRATAK U NORMALNOST: Poznati rezultati testiranja na koronavirus svih 5.000 učesnika koncerta u Barceloni

Poslije rock koncerta sa 5.000 prisutnih koji je kao test održan 27. marta u Barceloni, nema znakova zaraze, saopštili su danas organizatori.

Dvije nedelje nakon tog koncerta, svi učesnici su bili podvrgnuti PCR testiranju i „ne postoji nijedan znak da je došlo do prenošenja virusa tokom događaja, što je i bio cilj ove studije“, rekao je na konferenciji za novinare ljekar Josep Maria Llibre.

Publika, koja je prije koncerta bila podvrgnuta antigenskim testovima, nosila je FFP2 maske.

Prema riječima ljekara, samo šest pozitivnih slučajeva od 5.000 posjetilaca otkriveno je dvije nedjelje nakon koncerta, a organizatori su sigurni da se za „četiri od ovih šest slučajeva prenošenje virusa nije dogodilo tokom koncerta“.

„Optimizovanom ventilacijom, antigenskim testiranjem i nošenjem maske možemo garantovati siguran prostor“, dodao je on.

Pored testova i FFP2 maski, ventilacija kao i prihvatni kapaciteti na kritičnim mjestima, poput toaleta, bili su strogo kontrolisani.

Organizatori su željeli da pokažu da su koncerti mogući i pored pandemije, a ovo iskustvo je jedno od rijetkih koje se u Evropi dogodilo na sadašnjoj muzičkoj sceni.

Drugi takav koncert održan je početkom marta u Holandiji sa 1.300 posjetilaca.

Isti tim istraživača je još u decembru organizovao pilot projekat u dvorani u Barceloni sa 500 posjetilaca koji su prethodno testirani. Nekoliko dana kasnije, niko se nije zarazio korona virusom.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook