Šerif Konjević-biografija,najljepše pjesme

Zahvaljujuci u to vrijeme jako poznatom harmonikasu i pjevacu Ljubi Keselju u Sarajevu upoznaje se sa jednim od najvecih hitmejkera svih vremena Nazifom Gljivom. Kao osamnaestogodisnjak snima svoje prve singlice “Dul Zulejha” i “O suze moje” 1975 godine.

Mnogi u njemu vec nakon prvih singlica vide nasljednika Safeta Isovica. 1982 godine dolazi do saradnje sa srbijanskim hitmejkerom Novicom Urosevicem na albumu “Bijela vjencanica”. Taj album nadmasuje sve do tada rekordne tiraze (prodat je u tirazu od 825`000 primjeraka). Serif nakon toga postaje jedno od najpoznatijih imena tadasnje estradne scene. Njegova saradnja sa Urosevicem se nastavlja i na sljedeca dva albuma “Kunem se u brata svoga” i “Naci cu je po mirisu kose”. Ponovo se redaju nezaboravni hitovi i na ova dva albuma koji isto tako dosezu zavidne prodajne tiraze od po 500`000 prodatih primjeraka. 1985 godine Serif se upoznaje sa Miodragom Ilicem Basom i uz hitove Nazifa Gljive i Miodraga Ilica Basa snima izvanredan album sa “Juznim Vetrom” “Potrazi me”. Po mnogima jedan od najboljih izdanja “Juznog Vetra” na kojem su se nasli hitovi; Ti se mijenjas kao vrijeme, Zauvijek si ostala u meni, Ljubav je potrebna svima, Pustite me, jos da sanjam,Potrazi me, Gdje su sada, Isto kao i prije, U neki daleki grad.

Medutim zbog nesuglasica sa Miletom Basom ubrzo nakon samo jednog albuma koji je izasao na proljece 1985 godine sa dijamntskim tirazom od 500`000 primjeraka, napusta “Juzni Vetar” i iste godine pod palicom Nazifa Gljive na jesen snima album “Hej kafano ostavljamte” i tako reci cini mogucim nemoguce, u jednoj godini dva albuma rasprodana u tirazima od preko 550.000 primjeraka. Mnogi su mislili da ce nakon tog uspjeha i snimanja dva albuma u jednoj godini Serif napraviti malo duzu pauzu, medutim pokazalo se da su se prevarili.

Serif vec u narednoj 1986 godini snima nista manje bolji album od predhodna dva albuma, album nosi naziv; “Bez tebe ja zivjet necu” (560`000 prodatih primjeraka). Na ovom albumu se pored Nazifa Gljive pojavljuju kao autori pjesama Saban Saulic (A onda mi pricajte o njoj) i Haris Dzinovic (Pusti me vec jednom). Godina za godinom redaju se albumi i hitovi. Saradnja sa Nazifom Gljivom traje sve do pocetka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Pjesma “Neko cudno vrijeme” koja je postala hit svojim izlaskom 1991 godine kao da je slutila zlo koje ce poceti ubrzo da se desava. Pocetak agresijena BiH docekuje u Sarajevu. 1993 godine uspijeva da se izvuce iz opkoljenog Sarajeva i odlazi u zapadnu Evropu. Tamo se prikljucuje Humanitarnom pokretu BiH estrade za pomoc Bosni i Hercegovini. Odrzao je nekoliko stotina humanitarnih koncerata za BiH. Za vrijeme rata izdaje album “Alipasin izvor” na kojem se nalazi patriotska pjesma “Vukovi” i pjesma posvecena njegovom bratu Mehmedu Konjevicu kojeg su srpske paravojne jedinice ubile pocetkom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Pjesma nosi naziv “Mom bratu rahmetli”. Nakon toga su se redali albumi izdati u produkcijama; Intakt, Lazarevic i Gold. Danasnje mlade generacije slusaju i vole hitove Serifa Konjevica. Kurioznost u svemu tome je sto su te pjesme nastajale kada se oni nisu bili ni rodili.

Serif danas zivi sa suprugom Kanitom i sinom Leisom na relaciji Sarajevo – Gelsenkirchen (Njemacka).

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.