Hakeri će pobijediti u ratu s američkom vlašću

anonymous-masksarh2Hakerska grupa “Anonimni” ponovo se našla u središtu pažnje međunarodne javnosti kada je nedavno oborila mnoge sajtove važnih institucija u SAD, u znak odmazde zbog zatvaranja sajta “Megaaploud” i hapšenja njegovog osnivača Kima Dotkoma.

O pokretu “Anonimus”, virtualnom sukobu i njegovom ishodu za hrvatski sajt “Politika Plus” govorio je stručnjak za informatičku tehnologiju Ivica Ostojić, koji se posebno bavi pitanjima kao što su napad i obrana IT sistema.

Ostojić kaže da ovaj pokret samo raste, i to neviđenom brzinom, a najgore onima koji su napadnuti jeste činjenica da ne mogu da se odbrane, jer ne znaju otkud napad dolazi, na koji način i ko stoji iza njega.

“Iz tih razloga se ne skriva da napad slijedi, oni normalno komuniciraju putem društvenih mreža, posebno preko Tvitera, gdje je jedna poruka dovoljna da se pokrenu svi akteri”, kaže Ostojić.

anonymous

Prema njegovim riječima, postoji jedan veliki problem kada se branite, a to je činjenica da morate da se branite konstantno.

“Napad se dogodi jednom, i to je dosta, ponekad ni ne znate da ste napadnuti. Duh je pušten iz boce, i ne može da se vrati unutra tek tako”,kaže Ostojić.

Na pitanje pomaže li u njegovom vraćanju u bocu famozna SOPA i ostale akcije kojima bi se regulisale piratske, hakerske i slične aktivnosti na internetu, on odgovara odrično.

“Represija nikada ne pomaže, to je samo dolivanje ulja na vatru i nakon ovih posljednjih poteza (gašenje Megaplouda i hapšenje zaposlenih op.a.) slijedi daljnja eskalacija sukoba, a prednost dajem Anonimnima”, kaže Ostojić. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.