Šest razloga da idete ranije na spavanje

Ne možete pretpostaviti koliko bi ljudi potvrdno odgovorili na ova pitanja. A razlog za fenomen “vodiš zdrav način života, a ne osjećaš se dobro” često je jednostavan – ne spavate dovoljno.   Da ne bude zabune – ovo nije samo sastavni dio života – to je štetna navika sa kojom se treba boriti svim mogućim sredstvima. Ako mislite da nema problema što spavate manje od osam sati dnevno – znajte da ste u zabludi. Problemi postoje ili će ih biti, samo ih ne osjećate.  

Bolje je da ne čekate da osjetite posljedice problema. Neobična činjenica u vezi nedostatka sna – on može biti prisutan i ako spavate osam ili više sati, ako na spavanje idete poslije ponoći. Vjerovatno ste se više puta osjećali slomljeno kada ste legli u dva sata poslije ponoći iako ste spavali 10-11 časova – organizmu je tada teško da se oporavi i zato se osjećate slabo tokom cjelog dana. Evo šest jednostavnih, a istovremeno neprocjenjivih prednosti ranijeg odlaska na spavanje.  

1. Poboljšanje funkcije mozga  

 Ljudski mozak – kao stari kompjuter – ako mu povremeno ne date odmor “pregreje se”. Naučnici procjenjuju da nedostatak sna, posebno ako je hroničan, smanjuje sposobnost čovjeka da analizira informacije, negativno utiče na pamćenje, značajno smanjuje brzinu reagovanja. Zato nenaspavani ne treba da sjedaju za volan – u toj situaciji nedostatak sna usporava funkcije mozga samo malo manje od alkohola.  

2. Jačanje imuniteta  

Ovdje je sve jednostavno – tijelo tokom noći popunjava rezerve, eliminiše negativne posljedice budnosti i “puni baterije” svom imunitetu. Također su tokom noći imune ćelije najaktivnije i uništavaju štetne mikroorganizme koje su ušle u naše tijelo. Šansa da dobijete gripu, nazeb ili respiratornu infekciju se tri puta povećava ako spavate malo.  

3. Lijepo tijelo  

Američki istraživači su tokom jedne studije otkrili da se žene koje manje spavaju brže goje. Nedovoljno sna remeti metaboličke procese u organizmu. Ako ne poslušate savjet stučnjaka i ne odlazite ranije u krevet i spavate više, rizikujete da počnete duplo brže da se gojite.  

4. Sniženje rizika od opasnih bolesti  

Iako se na spisku uzroka kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih težih bolesti ne nalazi nedostatak sna – on bi tamo trebao da bude. Ima istraživanja koja to potvrđuju, a i zvaničan je stav da kod osoba koje spavaju manje od 8 sati dnevno, rizik od ovih bolesti raste za 20%, a manje od 5 sati raste za 50%.  

5. Mlada koža  

Noćno spavanje – period obnavljanja kože – poboljšava protok krvi u koži i obezbjeđuje dovoljno kisika, ćelije su zasićene aminokiselinama, što prirodno poravnava bore, poboljšava ten, a kožu čini glatkom.  

6. Zdrava kosa  

Nedostatak sna stimuliše proizvodnju kortizola – hormona stresa. Kortizol vas čini depresivim, ali se time njegovo štetno dejstvo na organizam ne završava. Pravi haos u organizmu, narušava mnoge funkcije, uključujući i rast kose.  

Izvor: Porodični ljekar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.