Etnički čisto bošnjačko naselje, a zove se Svinjarevo

Naselje Svinjarevo u općini Kiseljak zadržat će postojeći naziv, odnosno naziv mu neće biti promijenjen u Mahala Polje, o čemu je postojala inicijativa oko trećine stanovnika naselja, piše Večernji list. Svinjarevo je etnički čisto bošnjačko naselje.

“Ovo je etnički čisto bošnjačko naselje, a zove se Svinjarevo, bez obzira što porijeklo imena možda i ne potječe od imena životinje. Jednostavno je smiješno nekad i kazati odakle dolazite”, kažu mještani ovog naselja.

Razlozi zbog kojih inicijativa o promjeni naziva mjesta neće biti upućena u proceduru Parlamenata FBiH, kako je to zakonom predviđeno, prije svega su slab odziv stanovnika na javnu raspravu te izostanak podrške većine vijećnika u Općinskom vijeću Kiseljak. Nakon što je dio stanovnika Svinjareva zajedno s Klubom vijećnika SDA pokrenuo inicijativu za izmjenu naziva mjesta u Mahala Polje, ljetos je organizirana javna rasprava. Od 49 mještanima raspravi se odazvalo samo 18 stanovnika. To nije bilo dovoljno da ova inicijativa uspije. Također, inicijativa za izmjenu naziva mjesta nije dobila podšku ni u OV-u Kiseljak. Podržalo ju je 10 bošnjačkih vijećnika iz SDA, SDP-a i DF-a, što j ebilo nedovoljno jer su hrvatski vijećnici (HDZ BiH, HSP i HDZ 1990.) bili su suzdržani.

Zanimljivo je navesti i to da je jedan broj stanovnika ovog naselja protiv promjene imena. Jedan od onih koji su bili protiv izmjene naziva mjesta je prof. Suad Čolaković. Svoje protivljenje obrazložio je bogatom poviješću mjesta u mnoštvu povijesnih dokumenata i arhiva, a čiji bi kontinuitet bio izgubljen ako bi se promijenio njegov naziv.

(Saff, Vecernji list)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana