EU odlučuje o sudbini izbjeglica koje spavaju na zemlji i mole za normalan život


Ministri unutrašnjih poslova EU sastat će se u utorak nakon čega će razgovarati i sa liderima na samitu koji će se održati u srijedu. Izbjeglička kriza podijelila je zemlje EU, poljuljala zakone, ali i odnose članica. 

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je da EU ne može nikome oduzeti pravo na azil, dok je predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk rekao kako bi EU trebala pomoći sirijskim izbjeglicama da imaju “bolji život blizu svojih domova”. Ipak, očekuje se da će ministri vanjskih poslova Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke iskazati svoje protivljenje pozivu Njemačke da se izbjeglice prihvate i raspodjele po zemljama EU.

Hiljade izbjeglica i dalje se kreće neuvjetnim putevima s nadom da će doći do Njemačke ili Skandinavije. Austrija ih je dočekala 10.000 samo u subotu. U gradu Nickelsdorfu, na granici s Mađarskom, stotine ljudi “kampuje”, a dva autobusa su stigla tokom noći. Izbjeglice su uzele vodu i deke, te legli na zemlju kako bi spavali.

U međuvremenu, Mađarska užurbano radi na postavljanju ograde duž granice s Hrvatskom u koju je ušlo 27.000 izbjeglica tokom pet dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.