EU podržava inicijativu Veselija za formiranje tribunala

Predsednik Skupštine Kadri Veselji, koji je pokrenuo inicijativu za formiranje Međunarodnog tribunala za kažnjavanje srpskih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, izgleda ima podršku Evropske unije za to, piše lajmi.net, za koji je Maja Kocijančić, portparol EU, istakla da je stav EU da sve strane moraju biti odgovorne za zločine počinjene tokom nedavnog rata na Kosovu.

“Jasan stav EU je da treba da bude odgovonosti za sve zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina, i da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi od ključnog značaja za podsticanje poverenja i prevazilaženja nasleđa iz prošlosti“ rekla je Kocijančić.

Evropska unija dalje ističe da je tokom događaja devedesetih godina bilo mnogo žrtava, čije porodice traže pravdu, i čekaju konkretne korake u tom pravcu.

“Događaji devedesetih godina imali su mnogo žrtava i njihove porodice su u potrazi za pravdom i priznanjem njihovih patnji. Sve zajednice treba da vide konkretne i stvarne korake“, ističe dalje Kocijančić.

Prema njenim rečima, politički lideri u regionu treba da doprinesu stabilnosti i povoljnoj klimi za rešavanje otvorenih pitanja iz prošlosti.

Skupština je u četvrtak odobrila nacrt rezolucije o genocidu i srpskim zločinima počinjenim tokom nedavnog rata na Kosovu.

Ova inicijativa kao da je izbledela nakon što je poslanica DPK Fljora Brovina pokazala fotografiju koja , kako je kazala, pokazuje silovanje Albanke od srpskih vojnika, ali se isti dan ispostavilo da to nije originalna fotografija.

Posle nedavnih “turbulencija” izazvanih objavljivanjem fotografije poslanice Brovine, Skupština Kosova će nastaviti sednicu u ponedeljak, gde se očekuje glasanje Državne komisije o Međunarodnom tribunalu za srspke zločine na Kosovu.

Veselji je izrazio svoje potpuno uverenje da je njegova inicijativa podržana i od strane međunarodne zajednice.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana