Opasni iranski špijuni na Balkanu

Sjedinjene Američke Države pozivaju čelnike evropskih, a posebno država zapadnog Balkana da pojačaju budnost i snažnije suzbiju aktivnosti zvaničnog Irana.

U posebnoj Rezoluciji oba doma američkog parlamenta upozorava se na sve agresivnije ponašanje Irana širom evropskog kontinenta.

Kongresmeni i senatori u zajedničkom dokumentu navode niz primjera u kojima je otkriveno da su diplomati Irana direktno angažirani na terorističkim aktivnostima te podršci terorizmu.

Tako se navodi da su vlasti Belgije 2. juna prošle godine objavile da su razotkrile plan iranskih diplomata o napadu na učesnike skupa “Slobodni Iran 2018 – Alternativa”, planiran za 30. kuni. Riječ je o skupu protivnika režima u Teheranu, a plan iranskih diplomata i obavještajaca bio je da teroristi napadnu učesnike te manifestacije.

Nadalje, ističe se i primjer Asadolaha Asadija, visokog zvaničnika iranskog ministarstva vanjskih poslova koji je službovao u Beču. On je uhapšen u Njemačkoj pod optužbom da je pripremao terorističke napade u Parizu. Paralelno, u Belgiji je još jedan iranski diplomata optužen da je bio uključen u ovu operaciju koja je za cilj imala “počinjenje ubistva” te sijanje straha i panike.

Navodi se i zaključak Evropske unije iz januara ove godine da je jedinica za unutrašnju sigurnost iranskog ministarstva sigurnosti i obavještajnog rada (MOIS) odgovorna za planiranje terorističkih napada koji su osujećeni te su zbog toga služba i njena dva pripadnika stavljen na crnu listu EU.

Tokom prošle godine nekoliko je iranskih diplomata na službi u SAD uhapšeno jer su se bavili špijuniranjem i bili povezani s terorizmom.

Posebna se pažnja u Rezoluciji pridaje situaciji na zapadnom Balkanu, naročito u Albaniji.

Tako se navodi da su 5. jula prošle godine uhapšena dvojica diplomata Irana pod optužbom da su spremali terorističke akcije. Njihov plan bio je da se u martu te godine izvede teroristički napad na brojne Irance koji su najavili okupljanje u Tirani povodom Nove godine.

U decembru prošle godine zvanična Tirana protjerala je ambasadora Golamhuseina Muhamadnija te šefa MOIS-a za Albaniju Mustafu Rudakija, također zbog planiranja terorističkih akcija.

– Iranski zloćudni utjecaji na Balkanu, a posebno u Albaniji, predstavljaju ozbiljnu prijetnju američkim nacionalnim i sigurnosnim interesima – istaknuto je u Rezoluciji.

Vlada Albanije pozvana je da čak i zatvori ambasadu Irana u Tirani.

BiH već ranije 2013. protjerala navodne diplomate

Ogroman interes domaće i svjetske javnosti izazvala je vijest iz marta te juna 2013. godine. Nakon što je otkriveno da su se trojica iranskih navodnih diplomata bavila špijunažom u BiH, oni su protjerani.

Hamzeh Dolab Ahmad i Jadidi Sohrab polovinom marta 2013. proglašeni su nepoželjnim osobama i izbačeni iz BiH.

Krajem juna te godine iz BiH je protjeran još jedan iranski obavještajac – Muhsin Bajat Gijaši.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana