EU sprema nove sankcije Siriji

Poslije blokade rezolucije u Savjetu bezbjednosri UN, u Briselu se pripremaju nove sankcije kako bi se izolovao režim Bašara al Asada što bi moglo da dovede do njegovog pada i prekida krvoprolića, javlja agencija AFP.

“Dogovor tek treba da se postigne, ali mi razmatramo ekonomske mjere protiv sirijske centralne banke i zabranu izvoza zlata i drugih plemenitih metala kako bi se uskratili finansijski izvori režima”, potvrdio je agenciji jedan evropski diplomata. Prema nezvaničnim nagoveštajima novi “paket” sankcija trebalo bi da se dogovori do kraja mjeseca.

Evropska unija je prošle godine zamrzla imovinu i uskratila vize za 108 sirijskih zvaničnika. Evropski blok je takođe pojačao embargo na izvoz oružaja u Siriju.

Evropska unija zasad ne planira da povuče svoju delegaciju iz Damaska i ona će nastavitri da ulaže napore kako bi se došlo do diplomatskog rešenja krize u toj zemlji Bliskog istoka.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton je istakla da EU nastavlja da podržava napore Arapske lige kako bi se sprečilo sadašnje krvoproliće u kome je za 11 mjeseci stradalo šest hiljada ljudi. “Mi smatramo da taj proces treba da vode arapske zemlje”, istakao je portparol Katrin Ešton.

Arapske zemlje apeluju na međunarodnu zajednicu da izvrši prirtisak i izoluje režim u Damasku kako bi se izvršile demokratske promene. Inače, šest zemalja članice Savjeta za saradnju u zalivu juče su odlučile da povuku svoje ambasadore iz Damaska, a to su već učinile i Francuska, Italija, Britanija, Belgija i SAD.

Nastavljeno bombardovanje Homsa
Za to vrijeme sirijske snage bezbjednosti nastavile su bombardovanje stambenog dijela grada Homs u kome je poginulo najmanje 67 osoba, saopštili su aktivisti i opozicioni izvori. Prema riječima aktiviste Mohameda Hasana, u Homsu je od ponoći ubijeno 47 osoba, preneo je Rojters.

Sirijske snage bezbjednosti ubile su i najmanje 20 osoba kada su upale u tri kuće u predgradju Homsa, saopštila je sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Prema riječima šefa te organizacije Ramija Abdelrahma, Asadove snage su tokom noći pobile petočlanu porodicu u jednoj, sedmočlanu porodicu u drugoj i osmočlanu porodicu u trećoj kući.

AP je prenio saopštenje iste organizacije da je u bombardovanjima u okruzima Bajadah, Baba Amr, Haldijeh i Karm al-Zejtoun ubijeno na desetine ljudi.

Prema riječima Omara Šakera, aktiviste iz okruga Baba Amru, u tom okrugu je ubijeno pet osoba. Aktivista Mohamad al-Hasan je izjavio da su vojnici ušli u bolnicu Hikmen, da su komunikacije u prekidu u mnogim dijelovima grada, a da tenkovi idu ka rezidencijalnom dijelu grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.