28. godišnjica sarajevske Olimpijade(VIDEO)

Sarajevo je organizaciju zimske olimpijade dobilo u konkurenciji sa japanskim Sapporom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falun i Goteborg.

MOK se pri tome djelomično vodio političkim razlozima – kao nesvrstana zemlja, tadašnja Jugoslavija je davala manje prilike za hladnoratovske bojkote – no glavni je motiv ipak bila želja da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima – održe u gradu koji je dotada obično bio vezivan za izbijanje prvog svjetskog rata.

ZOI 1984 se često smatraju najblistavijim trenutkom u historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, i u mnogo čemu su predstavljale antitezu svega što je Sarajevo pogodilo osam godina kasnije.

Zbog toga se javila inicijativa da Sarajevo postane domaćin nove zimske olimpijade, koja bi se 2014. održala na 30. godišnjicu ZOI 1984, odnosno 100. godišnjicu sarajevskog atentata, te tako zauvijek zakopala mračnu prošlost.

Organizacija 14. ZOI stajala 142,6 miliona dolara, polovina prihoda ostvarena od prodaje prava na TV prijenose – sarajevsku bijelu olimpijadu pratilo je dvije milijarde gledalaca.

Prodato je 250.000 ulaznica, od čega u inostranstvu 200.000. Učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa Igara je izvještavalo više od 4.500 novinara. Nakon 14. ZOI gradu je ostalo pored olimpijskih objekata i 2.850 novoizgrađenih komfornih stanova, nekoliko hotela.

Skijaš Jure Franko je osvojio prvu medalju za Jugoslaviju na ZOI u historiji – srebrnu medalju u veleslalomu, a uvijek duhovite Sarajlije pozdravljale su ga parolama “Volimo Jureka više od bureka”.

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili učesnici takmičenja u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju u plesu. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. vijeka.

Povodom obilježavanja godišnjice sarajevske Olimpijade Grad Sarajevo, Olimpijski komitet BiH, ZOI ’84. i britanska ambasada u BiH danas organizuju akademiju u Olimpijskom muzeju u ‘Zetri’.

Nakon prikazivanja filma o kandidaturi Sarajeva i Istočnog Sarajeva za Evropski zimski olimpijski festival za mlade 2017., prisutnima će se obratiti predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović i generalni sekretar Organizacionog komiteta 14. ZOI ’84. Ahmed Karabegović.

ZOI 84 poziva na veliki koncert povodom obilježavanja 28 godina Olimpijskih igara u Sarajevu.

Na koncertu će nastupiti grupe Zoster, Erogene Zone i Konvoj, a organizovan je i after party na kojem će vas zabavljati Disco Bajagi sa članovima Dubioze kolektiva.

Ulaz je besplatan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.