EU traži novi modus za zajedničku politiku prema izbjeglicama

U Luksemburgu ministri unutrašnjih poslova EU razmatraju šta i kako dalje sa izbjeglicama koje u potrazi za boljim životom pokušavaju da se domognu obala Italije, a potom prebace u neku od bogatih zemalja Zapada.

eu

U brodolomu je život izgubilo više od 230 ljudi

Ministri unutrašnjih poslova na susretu u Luksemburgu žele razmotriti da li nakon strašne drame prije nekoliko dana na obalama Lampeduze mogu da dogovore zajedničku politiku prema izbjeglicama. Na molbu Italije, koja se osjeća sama i napuštena u borbi sa talasima izbjeglica iz Afrike, ova tema je naknadno uvrštena u dnevni red zasjedanja u Luksemburgu. Zaključci se ne očekuju.

Istovremeno ronioci u Italiji i dalje tragaju za beživotnim tijelima utopljenika iz Afrike. U ponedjeljak je iz mora izvađeno 37 tijela. Time je broj poginulih porastao na 231 lice. Spasilačke ekipe se međutim pribojavaju da su na dnu mora još mnogi leševi utopljenika. Oni pretpostavljaju da se dobar dio njih nalazi u olupini potonulog i dijelom izgorjelog broda, koji se sada nalazi na dubini od 40 metara ispod vode. Prebtrpani brod je proteklog četvrtka pred obalom Lampeduze imao havariju. Izbjeglice su na njemu zapalile vatru da bi skrenuli pažnju Obalske straže na sebe i na taj način dobili pomoć. Sve se završilo katastrofom ogromnih razmjera.

UN vrši pritisak

Sada UN traži od zemalja članica EU smjernice u vezi sa ophođenjem prema izbjeglicama. UN traži da se više uzmu u obzir prava migranata, kako je izvjestio nadležni izvjestilac UN-a Francois Crepeau u Njujorku: “Sve dok zemlje kriminaliziraju ilegalne useljenike i ograničavaju mogućnost regularnog useljavanja, sve više će rasti broj ilegalnih izbjeglica koji se brodovima pokušavaju domoći obala zemalja članica EU kao što je Italija.”

“Ovaj tragični događaj pokazuje nam stepen očaja tih ljudi, koji žive na području Somalije, koje karakteriše nesigurnost i gdje vladaju katastrofalni politički, ekonomski i socijalni uslovi”, izjavila je ekspertica UN-a za Somaliju Shamsul Bari. Izvjestilac UN-a za Eritreju, Sheila Keetharuth ukazala je i na dramatičnu situaciju u Eritreji, koja odrasle ljude, a sve više i djecu tjera na bijeg uz veliku opasnost i po cijenu života u pravcu Evrope.

I Njemačke je, nakon najnovije katastrofe na obalama Lampeduze, dospjela pod pritisak. Tome je doprinio i zahtjev predsjednika Evropskog parlamenta, Nijemca, Martina Schulza, koji je od Njemačke zatražio da primi više izbjeglica. “Podrazumijeva se da moramo preispitati dosadašnje propise koji se odnose na evropsku politiku prema izbjeglicama i da razmislimo kako da u budućnosti djelujemo preventivno kako bi izbjegli ovakve tragedije”, izjavio je portparol vlade u Berlinu, Steffen Seibert, ne navodeći konkretne korake u tom pravcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.