EVO KAKO DA UŠTEDITE 100 KM MJESEČNO NA STRUJI: Sa Klimom Svi Prave Istu Grešku – GUTA PARE!

Kako da uštedite na struji i pametno koristite klima uređaj.

Posljednjih dana temperatura raste, vrućine su već nesnosne, a ljekari apeluju da nikako ne izlazimo napolje između 10 i 17h. Savjetuju i da unosimo što više tečnosti, da nosimo pamučnu i prozračnu garderobu, ali i da povedemo računa o ishrani i izbacimo namirnice koje nas “griju”, a pojačamo unos onih koje “hlade” i prijaju našem organizmu.

Kad su ovako velike vrućine, boravak u stanu i na poslu je praktično nezamisliv bez klime. Da se ne biste hvatali za glavu na kraju mjeseca kad stigne račun za struju, poslušajte šta kaže stručnjak.

Koliko god da je napolju vrelo, temperaturu na klimi ne bi trebalo da spuštate ispod 26 stepeni Celzijusa, kaže hrvatski stručnjak za tržište električnom energijom Nenad Kurtović i dodaje da ćete tako uštedeti čak 50 kilovati.

On je dao i savjet kad je riječ o kupovini najekonomičnijeg uređaja.

“Klima mjesečno može da troši oko 300-400 kilovati. Zbog toga, ako kupujete nove uređaje preporučujem one najviše klase A+++ koji jesu najskuplji, ali su i najefikasniji. Takođe ne treba zaboraviti ni to kako su niže tarife za obračun struje noću, kad je najjeftinije koristiti uređaje”, rekao je Kurtović za “Tportal”.

On je savjetovao i da se isključuju svi izvori toplote, ako za njima nema potrebe, kao što su sijalice, p preko njih se vazduh grije. Takođe, ako ne gledate TV, najbolje je da i njega isključite umjesto da ga pustite da radi samo da ne bude tišine u stanu, jer on takođe emituje toplotu. U toku podneva, kada je temperatura najviša, najbolje je zatvoriti prozor i ne dozvoliti da vrelina od spolja uđe unutra, a predveče bi bilo dobro napraviti promaju, kako bi se pročistio vazduh.

Po rečima stručnjaka, četvoročlana porodica koja živi u stanu od na primjer 40-ak kvadrata, ovakvim ekonomisanjem i može da uštedi između 3. 500 i 7. 000 dinara (oko 117 KM).

(MONDO)

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook