EVO ŠTA JE RAZLOG ZBOG KOJEG BANANE UVEK IMAJU ISTU ŠIFRU NA KASI: Na OVO nikad ne biste POMISLILI NI U LUDILU, šok

Širom sveta, verovali ili ne, banane su mnogima omiljeno voće. Gde god da odete, nema šanse da ih nećete naći na policama prodavnice.

Američki trgovački div Volmart istakao je da su banane kao najprodavaniji proizvod još od 2015. godine, a situacija se nije promenila ni do danas.

Može se reći da je slična situacija i u Srbiji, gde su banane u prvih pet najprodavanijih proizvoda u svakoj radnji.

Ono što je zanimljivo jeste da ovo voće dolazi u različitim sortama, sa preko hiljadu vrsta koje se uzgajaju od retkih proizvoda koji nisu sezonski, već se mogu uzgajati tokom cele godine, prenosi “Index”.

Banane su uveki pod isto šifrom na kasi

Takođe je neobično to, da se najviše banana konzumira u Ruandi, gde prosečan stanovnik godišnje pojede čak 279 kg ovog voća.

Prehrambena industrija koristi sedmo-stepenu skalu boja kako bi utvrdila zrelost banana. Neki ljudi preferiraju da kuvaju potpuno zelene banane pre konzumacije, dok drugi biraju skoro smeđe banane zbog njihove slatkoće, koja ih čini odličnim dodatkom kolačima i napicima. Interesantno je i to da čak 95% banana koje se mogu naći u prodavnicama pripada sorti kavendiš.

U 2019. godini, u Srbiju je uvezeno čak 77.867 tona banana, čija je ukupna vrednost iznosila 50,7 miliona evra. Ovi podaci jasno ukazuju na neopisivu popularnost i zastupljenost banana na tržištu, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

(Espreso/republika/Prenela P.V.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.