Evropske banke zadužile se za 530 milijardi evra

Evropske banke zadužile se za 530 milijardi evra

Ova zaduženja bude nadu da će porasti kreditni plasmani prema kompanijama, dok bi se troškovi zaduživanja država trebali i dalje smanjivati.

Ukupno 800 banaka pozajmilo je novac na aukciji, nasuprot njih 523, koliko ih je učestvovalo na aukciji u decembru kada su se banke zadužile za 489 milijardi evra, saopštila je Evropska centralna banke, prenose agencije.

Zajmovi s rokom vraćanja do čak tri godine posljednji su pokušaj Evropske centralne banke da suzbije dužničku krizu u evrozoni.

Zvaničnik Evropske centralne banke Mario Dragi nakon decembarske aukcije rekao je da je zahvaljujući tom instrumentu banke izbjegnuta izrazitija nestašica kredita.

U Evropskoj centralnoj banci se nadaju da će vrlo jeftini, dugoročni zajmovi u neograničenim iznosima donijeti pregršt koristi, pri čemu izdvajaju jačanje povjerenja u banke, ublažavanje prijetnje nestašice kredita i podsticanje banaka na kupovine italijanskih i španskih državnih obveznica.

Zajmovi su dodijeljeni uz kamatu koja se izračunava kao prosjek ključnih kamatnih stopa Evropske centralne banke na sedmičnim operacijama refinansiranja u naredne tri godine. Trenutno ona iznosi rekordno niskih 1,0 odsto.

Banke mogu kredite otplatiti u cijelosti ili djelimično kad god zažele nakon što prođe prvih godinu dana. Dužne su, takođe, ponuditi instrumente osiguranja naplate, a to su obično obveznice ili drugi vrijednosni papiri kojima se može trgovati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.