Facebook: Fotografije se ne mogu trajno izbrisati

facebook-imagesSvako ko misli da je brisanjem fotografija sa Facebook-a spriječio druge da ih vide – prevario se.

Sve fotografije su i dalje dostupne na internetu svima koji imaju njenu URL adresu. Facebook je priznao grešku zbog koje se fotografije ne brišu u „razumnom vremenskom roku“, prenose britanski mediji. Ova informacija je svakako šokantna za korisnike najveće društvene mreže na svijetu, koji jveruju da su brisanjem, na primjer, kompromitujućih fotografija sa večernjih izlazaka ili nekih drugih privatnih događaja, riješili problem privatnosti i sačuvali svoj ugled u široj javnosti.

Obrisane fotografije, dakle, na prvi pogled nestaju sa vašeg profila. Ukoliko FB prijatelji pogledaju vaš profil, ni oni neće vidjeti obrisanu fotografiju. Međutim, svako ko je sačuvao URL obrisane fotografije dok je još uvijek bila „živa“ na vašem profilu, preko te adrese i dalje će imati priliku da je otvori kad god poželi!

Facebook obećava da će popraviti problem narednim apdejtom u roku od mjesec ili dva, ali i onda će fotografije biti dostupne 45 dana nakon što ih obrišete. Ipak, nisu sve fotografije „inficirane“ ovim problemom, iako je, prema pisanju britanskih medija, svakako riječ o „značajnom procentu“, prenose večernje novosti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook