Facebook objavio finansijski izvještaj, cijena dionice pala za čak 20 posto

Cijena dionice Facebooka pala je u četvrtak više od 20 posto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o slabijim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo i upozorila da će iduće godine njeni troškovi rasti brže od prihoda.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u srijedu, prihodi Facebooka u drugom tromjesečju iznosili su 13,2 milijarde dolara, 42 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je čista dobit dosegnula 5,1 milijardu dolara, 31 posto više nego godinu prije.

To je sporiji rast finansijskih rezultata u odnosu na prethodne kvartale i nešto manji nego što su analitičari u anketi agencija očekivali.

Ulagače je još više zabrinulo usporavanje rasta broja korisnika te društvene mreže. Na kraju juna Facebook je imao 2,23 milijarde aktivnih mjesečnih korisnika, 11 posto više nego godinu prije, a prema toj je stopi porastao i broj dnevnih korisnika te društvene mreže.

Iako se radi o snažnom rastu, to je ipak najsporiji rast broja korisnika u više od dvije godine. 

Analitičari to povezuju s nedavnim skandalom koji je izbio nakon što je kompanija za obradu podataka “Cambridge Analytica” otkrila da je koristila podatke milion korisnika Facebooka bez njihova pristanka, i to za potrebe političkih kampanja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana