Šta pokazuju mrlje pred očima

Mrlje pred očima ne shvatajte olako: Ako uočite da vam se pred očima stvaraju velike mrlje, postoji mogućnost da vam puca mrežnjača oka koja sadrži veliki broj živaca.

Tačkice i mrlje u vidnom polju mogu biti i znakovi starenja ili umora, ali i način na koji organizam upućuje na opasne bolesti. 

– Mrlje koje idu prema dolje i izgledaju kao da vam je neko prosuo kutiju žitarica ispred nosa mogu upućivati na pucanje mrežnjače koja sadrži brojne živce i nervne završetke, upozorava američki oftalmolog Ričard Rosen.

Svjetlosni krugovi su pak, česta pojava kod ljudi koji nose kontaktna sočiva i nastaju zbog sakupljanja proteina ili prljavštine. Ali krugovi mogu biti i jedan od prvih znakova glaukoma.

Rezultati istraživanja pokazuju i da će u bližoj budućnosti jednostavno testiranje oka moći biti pokazatelj Alzheimerove bolesti u najranijoj fazi.

Mrlje mogu također biti i prvi znak hipertireoze, a osim njih, simptomi su podbulost oko očiju, pojačano suzenje i rijetko treptanje te rijetko i osjetljivost na svjetlo.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana