Ferrari 458 Speciale

Ferrari je na auto-salonu u Frankfurtu predstavio 458 Speciale. U odnosu na standardni model, 458 Italia, inženjeri su uspjeli da iz motora izvuku dodatnih 35 ks.

Prilikom dizajniranja ovog modela Ferrari se za pomoć obratio studiju Pininfarina. Kao rezultat, nastao je niz stilskih intervencija, poput prednjih i zadnjih aerodinamičkih elemenata koji se automatski prilagođavaju tokom vožnje smanjujući otpor vazduha i pružajući automobilu bolje prijanjanje.

Ferrari 458 Speciale ima i Side Slip Angle Control (SSC) sistem koji kontroliše bočno zanošenje i vrši preraspodjelu snage između pogonskih točkova.

Radi boljih performansi, automobil je opremljen posebno konstruisanim Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumaticima, koji obezbjeđuju maksimalno prijanjanje na mokroj podlozi.

Poznati 4.5 litarski V8 sada razvija 605 ks (445 kW) pri 9.000 o/min i maksimalni obrtni moment od 540 Nm. Ferrari tvdi da je na taj način ovaj motor postao najmoćniji atmosferski agregat u njihovim serijskim modelima, sa gotovo 135 ks (99 kW) po litru radne zapremine.

Naravno, to se odrazilo i na performanse, pa je 1.290 kg težak automobil u stanju da do stotke ubrza za samo 3 sekunde, dok brzinu od 200 km/h dostiže za 9,1 sekundu.

U Ferrariju kažu da 458 Speciale obiđe krug na test stazi Fiorano za 1 minut i 23,5 sekundi, što je brže za 1,5 s u odnosu na model Italia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.