FERVEX-čaj i GRIP-STOP tablete najprodavaniji proizvodi u Prizrenskim apotekama!

sa obilnim padavinama i kada bi napadalo po metar snijega na radost djece pa i odraslih. Ili kako se to nekad govorilo – neka zima izgura svoje…

Ovih poslednjih desetak pa i više godina vjerovatno zbog globalnog otopljavanja naše drage planete Zemlje i uništavanja prirode ni zime nisu što su nekad bile. Meteorolozi smatraju ovu zimu sasvim obićnom dok ljekari ističu da je ova zima udar na ljudski organizam( s obzirom na promjenu vremena) a neuropsihijatri isticu porast depresije i mrzovolje. Po njima nastaviće se sve do marta mjeseca sa hladnim vremenom te povremenim snježnim padavinama.
Tako ce postepeno doci i proljeće. Ta riječ ,,postepeno”muči sve nas pa i ljekare koji svakoga dana upozoravaju na oprez s obzirom na svakodnevne promjene temperatue,vazdušnog pritiska i veoma velike vlage te sve to utiće na ljudski organizam. Ljudski organizam se, po pravilu, brani svojim imunološkim sistemom.
No kako je sve to ,,varljivo” (primjer početkom prošle nedjelje temperatura vazduha je bila oko 0, a danas je npr oko 10 stepeni Celzijusa) ponekad,naročito u praznicnim noćima oblačimo se elegantnije tj komotnije u odijelima, košuljama, haljinama i bluzama te kad se izade iz restorana ili tople sobe ,,zakacimo”najdosadniju i najpoznatiju zimsku bolest – grip. Grip spada u sezonske bolesti. Poznata su tri tipa virusa A, B i C i njihove varijante. Epidemije gripa se javljaju periodično, veoma se brzo šire a najčesći su izazvane virusom A kao i njegovim varijantama A1 i A2. Liječenje kod djece traje sedam a kod odraslih pet dana. Grip se dobija iskašljavanjem i kijanjem  osobe koja već ima grip, prljavim rukama i dodirom maramice koju je koristila osoba zaražena gripom. Najbolje liječenje je preležati grip uz pomoć toplih napitaka, raznih kompota i supe dok hrana treba biti lagana -pirinač, krompir i žitarice. No ipak najbolji lijek protiv gripa je vakcina.

Naša novinarska ekipa je posjetila više apoteka u gradu te u razgovoru sa farmaceutima i medicinskim radnicima  dobila više veoma značajnih informacija o upotrebi lijekova, čajeva, sirupa i kapsula kako bi se zaštitili od hladnih zimskih dana i noći. U natavku teksta imate, pored navedenih medikamenata, načine koriščenja pojedinih lijekova, sirupa, čajeva kao i njihove cijene. Recimo i to da su dva najprodavanija medicinska proizvoda Fervex – čaj i Grip – stop tablete kao pomoć u ,,borbi”protiv gripa i hladnoće.

Grip-stop (tablete)-2×1-    cijena 2 eura;
Herbion (sirup)-2×15 mll za odrasle,3x mll za djecu(za iskašljavanje i suvi kašalj)-  cijena 2,5 eura;
Duovit (tablete za jacanje imunog sistema)-trenutno i8h nema na tržištu;
Picovit (tablete)-               cijena 3,80 euro-4,60 euro;
Picovit (sirup za djecu)-   cijena 3,5 eura;
Parol-hot (prašak)       -pije se tri  puta dnevno u čaši tople vode-cijena 40 centi;
Tylol-hop (prašak)       -pije se tri  puta dnevno u čaši tople vode-cijena 40 centi;
Rinostop- (tablete)      – 2-3 puta dnevno -cijena 1,90 euro;
Fervex – čaj                  -2 puta dnevno -cijena 45 centi komad,pakovanje 3,60 euro;
Omega-3                     – kapsule za jačanje organizma  -cijena 6 eura (pakovanje);
Omega-3 (vitamin E)  -kapsule za jacanje organizma sa vitamionom E-cijena 9,60(pakovanje)…

Grip, hladnoća kao i nagle promjene vremena utiću na raspoloženje tako da je primjetan osjećaj umora, depresije i nedostatak volje. Naša preporuka je da se posjete komšije (nekada davno popularne sedeljke ili posela uz čaj  onda,pogledati dobar film ili pročitati dragu  knjigu a poneki će se vratiti starom hobiju npr lovu na divlje životinje…

A sunce samo što nije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.