Firme biraju radnike na osnovu horoskopskih znakova

Kineski poslodavci potencijalne kandidate za intervju biraju na osnovu njihovih horoskopskih znakova. Oglas u jednoj putničkoj agenciji isključivo vrijedi za Blizance, Ribe i Vodenjake, prenose Bandao Morning News, s sjedištem u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning.

Oni spominju i slučaj fakultetski obrazovanog Xu Jingmina, (horoskopski znak Lava) koji na spomenuti posao nije primljen mada ispunjava sve ostale uvjete.

Ovaj je fenomen posebno istražila Amy Li, iz novina South China Morning Post, koja prenosi izjavu jednog bankarskog radnika iz Chengdua kako su horoskopski znakovi kriterij koji se mora uzeti u obzir, mada ima i izuzetaka: “Mi imamo i puno kolega koji su Lavovi, uprkos vjerovanju da su oni loše naravi“.

Li ističe da zapadnjačka astrologija postaje sve popularnija u Kini, te citira jednog advokata koji kaže da odsustvo državnih zakona o nediskriminaciji radnika spriječava kandidate da imaju pošten odnos prilikom traženja posla.

PR iz Hong Konga, Terrence Wong tvrdi da poslodavci u Hong Kongu ne posvećuju veliku pažnju zapadnjačkim znacima, već potajno kandidate procjenjuju na osnovu kineskih znakova zodijaka kako bi utvrdili da li će se slagati s njima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.