Fizički dodir majke s djetetom najbolji je lijek za “baby blues”

Dojenčad koja je u direktnom kontaktu s majkom tri sata na dan upola manje plače, što omogućuje i majkama lakši oporavak te borbu s postporođajnom depresijom.

Oko 10 do 15 posto novopečenih majki iskuse neki oblik postporođajne depresije, čiji je najčešći uzrok hormonalna neravnoteža i odgovornost radi suočavanja s novim obavezama. piše Fox News. Terapija se najčešće sastoji od liječenja antidepresivima i razgovora sa psihijatrom, no u izlječenju je ključan fizički dodir majke i bebe, tvrde stručnjaci za časopis Opstetricija, ginekologija i neonatalna skrb, prenosi 24sata.hr.

Oni su otkrili da već direktan kontakt kožom majke i djeteta smanjuje dječji plač za 43 posto, što potiče i bolju smirenost majke. Također, djeca koju majke više dodiruju lakše spavaju, zbog čega i one imaju više šanse za odmor.

Od ostalih prirodnih metoda, koje ublažavaju postporođajnu depresiju, najučinkovitija je umjerena tjelovježba, poput šetnje. Takve aktivnosti potiču stvaranje tzv. hormona sreće endorfina koji pomaže organizmu u borbi s depresijom.

Simptomi postporođajne depresije

Tzv. baby blues oblik je depresije i prate ga karakteristična ponašanja poput apatije, tuge, nezainteresiranosti, slabog apetita, čestog plakanja i nemira,

Postporođajna depresija ne utiče samo na majke, već i djecu koja zbog toga imaju veći rizik od problema u emocionalnom, kognitivnom i društvenim razvoju, osobito ako depresija potraje duže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.