Florim Ejupi: Prijavio sam Vučića njemačkoj policiji zbog optužbi za ubistvo Ivanovića

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, juče je na konferenciji za štampu po prvi put izneo sumnje srpskih istražnih organa o umješanosti Florima Ejupija, glavnog osumnjičenog za zločin u Livadicama, u ubistvo Olivera Ivanovića. Dan kasnije, a nakon burnih reakcija kosovske javnosti i demantovanja ovakvih navoda, Ejupi se obratio pravosudnim organima u Njjemačkoj i prijavio srpskog predsjednika, prenose mediji.

Ubrzo nakon što je u javnost izašla vijest da je kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodnu potjernicu za potpredsjednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, predsjednik Srbije održao je konferenciju za štampu, gdje je javnosti saopštio da su srpski organi uvjereni da znaju ime ubice, i po prvi put izneo i sumnje srpskih istražnih organa o umješanosti Florima Ejupija, glavnog osumnjičenog za zločin u Livadicama, i u ovo ubistvo.

Ova izjava izazvala je burne reakcije kosovskih zvaničnika, ali i bivšeg advokata Ejupija, Mahmuta Halimija koji je demantovao ove navode.

Poslije ove izjave predsjednika Srbije, kako je potvrdio Haimi u izjavi za novine inFocus, Ejupi se obratio pravosudnim organima u Njemačkoj, i prijavio Vučića, prenosi Gazeta Express.

„Da, Florim Ejupi je obavjestio njemačku policiju da ga srpski mediji povezuju sa atentatom na Olivera Ivanovića, što nema veze sa istinom. Ja, kao advokat ubjeđen sam da koliko puta se pomene sada optuženi za ovo ubistvo, Milan Radoičić, aktivira se srpski predsjednik, nastojeći da mu očisti ime, a ovoga puta je našao jedno lice koje nema veze sa ovim slučajem. Prema Vučićevim riječima, BIA i MUP Srbije dokazali su da je Radoičić čist, a da je navodno Florim Ejupi ovo djelo počinio. Da ova propaganda više ne može da prođe, naučili su i građani Srbije “, rekao je Mahmut Halimi, prenosi Gazeta Express.

Dodao je i da je Ejupi odmah otišao i prijavio slučaj njemačkoj policiji i da mu je je rečeno – „ne uznemiravajte se oko ovog slučaja, mi se bavimo srpskim vlastima“.

Prema njegovim riječima, večeras ili sutra će se bezbjednosni organi Njemačke oglasiti povodom ovog slučaja.

Gazeta Express: Tužilaštvo u Tirani demantovalo navode predsednika Srbije

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić tokom jučerašnje konferencije za štampu predočio je javnosti pitanja Srbije o ubistvu Olivera Ivanovića, upućena međunarodnoj zajednici a na koja, kako je rekao, do sada nije bilo odgovora. Među njima je bilo i pitanja o Florimu Ejupiju.

„Zašto ne možemo da dobijemo snimke sa aerodroma Rinas u Tirani? Zašto ne možemo dobiti podatke o tajnom kretanju lica po imenu Florim Ejupi? Pa da vidimo kako je napustio Njemačku iako je tamo pod prismotrom? Šta, kako i na koji način je on radio na aerodromu u Tirani, zatim se kretao ka Kosovu, ponovo nestao, zatim je vraćen u Njemačku sa aerodroma Rinas u Tirani“, upitao je juče srpski predsjednik.

Međutim, kako prenosi Gazeta Express, pozivajući se na izjavu Osnovnog tužilaštva u Tirani, Srbija nije uputila zahtjev za dostavu ovakvih podataka.

„U vezi sa vašim zahtjevom o davanju informacija o državljaninu Florimu Ejupiju, obavještavamo vas da pri Direkciji za odnose sa inostranstvom Osnovnog tužilaštva, do ovog trenutka nije stigao nijedan zahtjev, nijedne države za pravnu pomoć u krivičnoj oblasti za navedeno lice“, izjavila je za Gazetu Express Matilda Cara iz kancelarije Osnovnog tužilaštva Albanije.

Nastavljaju se međusobne optužbe

I dok specijalni kosovski tužilac nadležan za slučaj ubistva Ivanovića, Sulj Hodža, navodi da još uvijek prikuplja dokaze, te „da nema ništa novo“ osim da je istraga u toku, kosovski i srpski zvaničnici povodom ovog slučaja prebacuju odgovornost jedni na druge.

Kosovski ministar pravde, Abelard Tahiri, danas je poručio da Kosovo želi da dovede pred lice pravde ljude „koji su zaštićeni od strane predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, kao što je slučaj sa Milanom Radoičićem“, optuživši Srbiju da je prestala da sarađuje sa kosovskim institucijama u ovom slučaju od trenutka kada su se pojavila „ova imena“.

Milan Radoičić, sa druge strane, po riječima predsednika Srbije, „ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića”.

“Milan Radoičić nit je cvećka… ali Milan Radoičić, sa sigurnošću, sa svim onim što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Bezbednosno-informativne agencije ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića. I to je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina”, izjavio je juče Vučić.

Vučić je takođe i optužio Prištinu za dezavuisanje istrage i nesaradnju sa srpskim istražnim organima.

I dok Tahiri poručuje da predsjednik Srbije štiti Milana Radoičića, tzv. direktor Kancelarije za Kosovu, Marko Đurić, navodi da Tahiri štiti Ejupiija.

Ocena Đurića je da Tahiri u „panici napada srpskog predsednika zbog toga što je obelodanio istinu“.

„Onaj koji štiti Fljorima Ejupija je njegov saradnik, i saizvršilac njega i njegovih nalogodavaca“ saopštio je danas Đurić.

(kossev.info)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana