Fotografije s Putinom: Thaçi na Twitteru Vučiću prisjeda na muku

Predsjednik Kosova Hashim Thaci u Parizu se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Thaci je na Twitteru napisao da je fokus razgovora bio dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za sveobuhvatni i obavezujući sporazum.

“O ovoj temi predsjednik Putin je jasan: Ukoliko vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati”, napisao je Thaci, prenose “Novosti“.

Ova objava i fotografije vjerovatno će opet izazvati “knedlu u grlu” srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Nezadovoljan jučerašnjim rasporedom sjedenja šefova država i vlada na ceremoniji u Parizu, Vučić je skandaloznom opisao činjenicu da se predsjednik Kosova našao u drugom redu, odmah iza Putina.

“Možete misliti šta je neko mislio kada je stavio Thacija iza Putina, sa kojim se rukovao “,rekao je jučer razočarani Vučić, a šta će tek reći kada vidi da se nije sve završilo rukovanjem na ceremoniji nego da su dvojica predsjednika razgovarala “licem u lice”, a pri tome Putin nije ni na koji način stao na stranu Srbije kada su u pitanju odnosi sa Kosovom.

Kosovski predsjednik se u glavnom gradu Francuske, gdje je ovog vikenda obilježena stogodišnjica okončanja Prvog svjetskog rata, susreo i sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, s kojim mu je, kako je naveo, bilo zadovoljstvo razgovarati.

“Kao i uvijek, bilo mi je zadovoljstvo sresti i razgovarati sa predsjednikom Erdoganom. On je istinski prijatelj i podrška Kosovu i cijelom Zapadnom Balkanu. Zauvijek smo zahvalni njemu i Turskoj za podršku našem putu ka slobodi, pomirenju i evroatlantskim integracijama”, napisao je Thaci.

Manifestacija u Parizu bila je prilika i za susret predsjednika Kosova sa američkim kolegom Donaldom Trumpom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na Twitteru se osvrnuo i na ove sastanke, rekavši da je Trump stopostotno podržao pravno obavezujući sporazum Kosova i Srbije.

Što se tiče razgovora sa Merkel, naveo je da su se saglasili da je podrška Njemačke izrazito značajna, kako za postizanje sporazuma, tako i za članstvo Kosova u Evropskoj uniji.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana