Francuski ljekari upozoravaju: Idemo ka katastrofi

Doktori iz 41 pariške bolnice su rekli da nikada nisu bili u težoj situaciji, čak ni tokom terorističkih napada u francuskoj prijestolnici.

Ljekari na odjeljenjima intenzivne njege u Parizu upozorili su da bi porast broja novozaraženih korona virusom uskoro mogao dovesti u pitanje njihove kapacitete da se brinu o pacijentima u bolnicama, što bi ih moglo dovesti u situaciju da biraju kojeg će pacijenta spašavati.

Sumorna upozorenja objavljena su u novinama Le Journal du Dimanche, a potpisalo ih je nekoliko desetaka ljekara iz Pariza, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Doktori iz 41 pariške bolnice su u tekstu naveli da nikada nisu bili u takvoj situaciji, čak ni tokom terorističkih napada u francuskoj prijestolnici, od kojih se najgori dogodio 2015. godine, kada su napadači ubili 130 ljudi i preplavili odjeljenja intenzivne njege ranjenima.

Ljekari predviđaju da mekša nova ograničenja uvedena ovog mjeseca u Parizu i nekim drugim dijelovima Francuske neće brzo staviti epidemiju pod kontrolu.

‘Medicina za slučajeve katastrofe’

Upozorili su da bolnički resursi neće moći ići ukorak s potrebama, prisiljavajući ih da prakticiraju “medicinu za slučajeve katastrofe” u narednim sedmicama dok broj slučajeva dostiže vrhunac.

Još jedna grupa od devet ljekara sa odjeljenja intenzivne njege u Parizu za list Le Monde također je upozorila da će jedinice intenzivne njege možda morati odbiti neke pacijente.

“Trenutna situacija ide ka prioritizaciji, koja se, također, naziva ‘trijažom’. Kada je na raspolaganju samo jedan krevet, ali dva pacijenta mogu imati koristi od liječenja na intenzivnoj njezi, odlučujemo ko će od njih biti primljen (i možda preživjeti), a ko neće biti primljen (i vjerovatno će umrijeti). Idemo ka tome”, navodi se u pismu ljekara.

Predsjednik Emmanuel Mackron ostaje pri svojoj odluci da ne zaključava Francusku ponovo, kao što je bio slučaj prošle godin

Od januara je Macronova vlada umjesto toga uvela noćni policijski sat i druga ograničenja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook