Google kupio Motorolu za 12,5 milijardi dolara

goglekupiomotorolu

Sjedinjene Američke Države i Evropska komisija saopštile su da je postignut sporazum po kome sekcija za proizvdonju mobilnih uređaja američke kompanije Motorola Mobility postaje vlasništvo internet giganta Google.

Vrijednost ove transakcije iznosi 12, 5 milijardi dolara.

Brisel i Washington su ocijenili da preuzimanje neće ugroziti konkurentnost na tržištu operativnih sistema mobilnih telefona i tableta.

Međutim dogovoreno je da se nastavi pomno praćenje ponašanje svih učesnika na tržištu, a posebno korišćenje patenata i njihovih konkurenata.

Prije nego se što bude moguće preuzimanje, potrebno je odobrenje iz Kine, Tajvana i Izraela.

Kompanija Motorola je prošle godine podijeljena na dva dijela, što je nagnalo Google da podnese ponudu za dio koji proizvodi telefone i tablete kako bi se domogao više od 17.000 patenata Motorola Mobility.

Google na ovaj način po prvi put u svojoj istoriji ozbiljno ulazi u sektor proizvodnje potrošačke elektronike i zatvara ekosistem koji je počeo da gradi sa platformom Android.

Motorola posjeduje zavidan portfolio patenata na polju komunikacija, koji će pomoći Googleu da sprovede svoju strategiju defanzivnog djelovanja na pravne pritiske drugih kompanija.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook