Radite li pred kompjuterom – ovako se paze oči

laptopgledanje

Gledate li više od tri sata dnevno u kompjuterski ekran, moguće je da imate problema s umorom očiju, glavoboljama, suhim ili upaljenim očima, zamućenim vidom ili općim umorom nakon rada na računalu.

Možda ste i vi jedna od milion osoba koje pate od CVS-a. CVS je sindrom računalnog vida, eng. Computer Vision Syndrome, koji obilježavaju sljedeći simptomi: napetost očiju, glavobolja, zamućen vid na daljinu ili blizinu, suhe i crvene oči, bol u vratu i leđima, udvostručen vid i osjetljivost na svjetlost uz osjećaj napetosti i stresa.
 
Opisani zamor očiju može uzrokovati različite posljedice, kao što su grčenje kod fokusiranja, različit vid u svakom oku, astigmatizam, dalekovidnost, kratkovidnost, povećanu osjetljivost na svjetlost, samofokusiranje, probleme s koordinacijom očiju i sl.
 
Ako radite na računalu i prepoznali ste se u nekom od ovih simptoma, svakako preporučujemo da barem jednom u dvije godine obavite specijalistički oftalmološki pregled vida.
 
Ispravno postavljanje monitora i drugi važni faktori
 
Na smanjenje napora očiju mogu uticati položaj monitora, osvjetljenje, položaj tijela, odmor te savjeti oftalmologa na redovnoj provjeri vida. Stoga, monitor treba biti postavljen ravno ispred vas, pogled treba biti malo spušten – visina prvog retka treba biti 20° ispod razine očiju. Odaberite barem 17“ LCD monitore ili one s višom frekvencijom, jer su ugodniji za oko. U novije vrijeme i LED osvjetljenje na LCD monitorima čine rad ugodnijim.
 
Previše svjetla može dovesti do problema s prilagođavanjem oka na ostale razine svjetla. Rasvjetu smanjite tako da odgovara osvijetljenosti ekrana. Provjerite i odsjaj monitora (tu mogu pomoći filtri). U njemu ne bi smjeli vidjeti odraz prozora ni izvora svjetla.
 
Dobar položaj znači da su leđa ravna, glava uspravna, laktovi uz tijelo i u ravnini s tipkovnicom, a zapešća opuštena. Koljena trebaju biti u ravnini s kukovima (noge podložite kutijom ili malim stolićem). Stolica treba biti ergonomski prilagođena.
 
Oči trebate odmarati svakih 20-ak minuta, na način da skrenete pogled na neki udaljeni predmet (poželjno na udaljenost 20 m) i gledati ga 20 sekundi tzv. pravilo 20/20/20. Desetominutna pauza nakon svakog sata minimizirat će razvijanje problema s fokusiranjem i nadraživanjem oka. Dobro je imati kraće, ali češće prekide, treptati te ponekad koristiti kapi za oči. I redovno čišćenje ekrana uveliko utiče na kvalitetu rada i vida pa češće obrišite ekran.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook