Greške koje koža pamti: I grubo skidanje šminke šteti…

Stariji prije vremena: Ne stignete skinuti šminku, oprati kistove ili baciti stari makeup? Uštedjeli ste nekoliko minuta, ali licu dodali godine koje želite sakriti

Da biste se u svojoj koži osjećali dobro, ona mora biti njegovana i zdrava. Imajte na umu da koža skupo plaća sve vaše greške.

Najčešće su sezonsko nanošenje kreme sa zaštitnim UV faktorom, odlazak na spavanje sa šminkom na licu, kupovina skupih proizvoda koji ne odgovaraju vašem tipu kože te prečesto mijenjanje kozmetičkih preparata.

Ako takve greške u njezi kože činite često, vratit će vam se poput bumeranga jer će se na licu prije vremena pojaviti vidljivi znakovi starenja.

Primjerice, ako pod izlikom da niti jedna krema ne djeluje stalno isprobavate nove proizvode – griješite. I vašoj koži, ali i preparatu potrebno je vrijeme da bi se “sprijateljili”.

Većini krema treba oko osam nedjelja da bi pokazale vidljive rezultate djelovanja. S druge strane, koži je takođe potrebno vrijeme kako bi izgradila toleranciju na agresivne antiage sastojke u kremama.

Ako kreme mijenjate prečesto, posljedice mogu biti upale na koži koje ubrzavaju stvaranje finih bora, tamnih mrlja te opuštanje kože, kaže dr. David E. Bank, profesor dermatologije. Savjetuje da, ako želite promijeniti preparat, to činite najčešće jedanput u dva mjeseca.

Dvije minute koje godinama čuvaju lice

Za skidanje šminke potrebne su vam samo dvije minute, a pomoći će koži godinama zadržati svjež i njegovan izgled. Inače će koža cijelu noć biti pritisnuta teretom masnoće, nečistoća i čestica šminke, a posljedica su začepljene pore i akne, upozorava dermatologinja Audrey Kunin.

I grubo skidanje šminke šteti

Grubi pokreti pri uklanjanju šminke s očiju rastežu kožu i smanjuju njenu elastičnost. Najbolji su blagi odstranjivači šminke, a idealna zamjena je i dječji šampon.

Mikrobi vrebaju iz stare šminke

Zamijenite maskaru svaka tri mjeseca, a kremasta rumenila, pudere te sjenila ne upotrebljavajte duže od šest mjeseci. Puderi u prahu traju do dvije godine, a ruževi oko godinu dana.

Deklaracija je važnija od cijene

Pri odabiru kozmetičkih preparata bacite pogled na popis sastojaka, savjetuje dr. David E. Bank. Najefikasniji antiage preparati su oni koji na popisu sastojaka imaju retinoide, AHA, peptide, vitamin C te hidratore poput hijaluronske kiseline.

“Koža mi je previše osjetljiva za piling”

Ako vam agresivno struganje izaziva crvenilo i iritaciju kože, umjesto grubim pilinzima mrtve ćelije odstranite hemijskim pilingom poput glikolne kiseline ili nježnim sredstvom sa sitnim perlicama.

UV zrake prže i u autu ili kući, i to cijele godine

Kreme sa zaštitnim faktorom nisu rezervirane samo za ljeto i sunčanje. Tokom cijele godine izloženi smo štetnom djelovanju UV zraka, koje su glavni krivac za prerano starenje kože. Budući da prodiru i kroz staklo, na dometu ste čak i onda kada ste u kući ili autu, kaže dermatolog Fredric Brandt. Da biste zaštitili kožu, svaki dan upotrebljavajte kremu za sunčanje ili hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom 30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.