Hašim Tači: Kosovo samo kao Republika

“Mogu vam slobodno reći da i kada bi ceo politički spektar prihvatio da odustane od Republike, ja to neću prihvatiti”, kazao je premijer Tači u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je takođe odbacio mogućnost specijalnog statusa za sjever Kosova, izrazivši uvjerenje da će se situacija u tom dijelu poboljšati.

“Budućnost sjevera je budućnost Kosova, uz poštovanje Ustava i zakona Kosova, poštovanje dokumenta predsjednika Ahtisarija, i prema tome, ni pod kojim okolnostima neće biti specijalnog statusa ili nekog takvog prijedloga koji se pominje u medijima, i tako nešto nikada nije bilo tema diskusije”, kazao je Tači.

Na pitanje novinara kako će ubjediti Srbe na sjeveru Kosova, koji nisu saglasni sa Ahtisarijevim planom i ne prihvataju nezavisnost Kosova, da promjene svoj stav, Tači je rekao da će kosovska vlada i svi međunarodni mehanizmi koji su na Kosovu nastaviti da rade kako bi se približili građanima na sjeveru.

“Dokument predsjednika Ahtisarija je najbolji mogući za zajednice u Evropi. Budućnost srpskih građana i ostalih na sjeveru je u njihovoj integraciji u kosovske institucije”, izjavio je Tači, dodajući da će nastaviti da održava direktne i kontakte preko ostalih mehanizama sa ljudima koji imaju uticaja na sjeveru i na javno mnjenje.

Povodom ocjene Međunarodne krizne grupe da odlučnost Srba na sjeveru da se odupru naporima Prištine u kontrolisanju cijele teritorije može prouzrokovati više žrtava, Tači je rekao da ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti međuetničko nasilje.

Povodom njegove izjave da bi bio koristan sastanak s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Tači je ocjenio da je u interesu Srbije i Kosova, “dva naroda, za mir i stabilnost i regionalnu saradnju da se održavaju sastanci političkih lidera koji su izabrani na legitiman način dotičnih zemalja”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.