Halid Bešlić biografija

To je potrajalo sve do odsluženja vojne obaveze. Nakon povratka iz vojske svoju estradnu karijeru je malo više aktivirao kroz nastupe u poznatim sarajevskim i drugim restoranima, što je potrajalo nekih 5-6 godina.

Da bi prvu ‘singl ploču’ snimio davne 1979. godine od kada počinje njegov uzlazni put uspjeha i popularnosti na bosanskoj, odnosno balkanskoj estradnoj sceni.

Rezultat Halidovog rada od 1979. godine do sada je 17 snimljenih albuma, kao i dva albuma uživo. Prodato je u milionskim ciframa raznih nosača zvuka Halidovih pjesama.

Održao je na hiljade solističkih koncerata širom svijeta. Svaki koncert odradi sa posebnom ljubavlju i prema pjesmi i prema publici, što naravno njegovi fanovi znaju posebno cijeniti.

Gdje god se pojavi svugdje je rado viđen. Kratko, ako se može reči za ijednog Bošnjaka, odnosno estradnog umjetnika da je postigao sve što se moglo postići na muzičkoj estradnoj sceni, onda bez sumnje to se može reći za Halida Bešlića. Od kako je prije 25 godina ‘zaplovio’ na muzičku estradnu scenu, jednostavno ne zna za neuspjeh. Što se može reći da se Halid sa posebnom ljubavlju bavi muzikom.

Ovdje ćemo posebno naglasiti, da je Halid Bešlić dao ogroman doprinos na humanitarnom planu za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu (’92-’95). Održao je preko 500 humanitarnih kocerata širom zapadne Europe. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za muzićka ostvarenja i dostignuća. Član je Udruženja muzićara BiH.

10. marta 2009. godine Halid Bešlić je teško povrijeđen u saobračajnoj nesreći u naselju Kobilja Glava kod Sarajeva kada je sletio s ceste. Beslić, koji nije bio vezan pojasom imao je nekoliko povreda na licu i desnom oku. Pokušaji za spasavanje njegovog desnog oka su poduzimani u mnogim bolnicama u Bosni i Hercegovini, Turskoj i Belgiji ali bez uspjeha.

Od svog oporavka održao je dva velika koncerta u Zagrebu krajem Oktobra 2009. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.