Hrana i bilje s prirodnim antibiotičkim svojstvima

S obzirom da su ljudi sve otporniji na farmaceutske antibiotike, nije naodmet svaki dan jesti hranu koja štiti od bakterija, bez obzira jeste li prehlađeni ili ne.

Med

Med se koristio kao antibiotik u raznim kulturama diljem svijeta dok još sintetički antibiotici nisu ni postojali. Med sadrži enzim koji stvara vodikov peroksid i zaustavlja rast bakterija. U kineskoj medicini smatra se da med dobro djeluje na jetra, neutralizira toksine i smanjuje bol.

Kupus

Uz brokulu, kelj, karfiol i prokulice, kupus je odavno poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Zbog puno vitamina C smatra se prirodnim antibiotikom, a sok od kupusa se preporučuje u liječenju čira želuca. Sirovi kupus koristan je za tretiranje mastitisa.

Fermentirana hrana

Doktori sve više preporučuju uzimanje probiotika tijekom liječenja antibioticima kako bi zamijenili dobre bakterije koje se uništavaju u probavnom organizmu. No, fermentirano (ukiseljeno) povrće, poput kiselog kupusa i kiselih krastavaca, moglo bi biti i bolje od probiotika.

Luk i češnjak

I luk i češnjak koriste se za liječenje simptoma prehlade i gripe. Poznato je i da češnjak može pomoći u sprečavanju infekcija i borbi protiv virusa, dok luk uništava slobodne radikale koji mogu dovesti do raka.

Začinsko bilje

I mnoge biljke koje se koriste kao začini imaju antibiotička svojstva. Lista je velika, a navest ćemo samo neke: timijan, bosiljak, cimet, kadulja, ružmarin, matičnjak, origano, kim, klinčić, lovorov list, sjeme kima, kopar, đumbir, komorač, anis, peršun, piše care2.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.