Hrana je najbolji lijek: Supa američkog doktora koja je osvojila svijet

Dr Henri Biler je američki vizionar, doktor i autor knjige “Hrana je najbolji lijek” u kojoj navodi metode liječenja bolesti ishranom. On vjeruje da tijelo ima sposobnost da se izliječi samo.

Njegov čuveni bujon je bogat kalijumom, te alkalizuje tijelo i stimuliše jetru i nadbubrežne žlijezde. On takođe pomaže pankreasu da kontroliše šećer u krvi.

Dodavajući topljeno maslo bujonu takođe ćete dobiti brojna dodatna ljekovita svojstva. Smanjenje upala, podmazivanje vezivnih tkiva, jačanje imuniteta su neka od njih, a vjeruje se i da pospješuje memoriju i pomaže razvijanju inteligencije.

Ova supa je najbolji način detoksifikacije tijela. Bilerov bujon je dobar način da započnete dan ili je možete jednostavno dodati uz ručak.

Sastojci:

4 tikvice srednje veličine, isjeckane
3 šolje boranije (odsijecite krajeve)
2 stabljike celera (isjeckane)
2 veze peršuna (uklonite stabljike)
250 ml filtrirane vode
morska so po ukusu
topljeno maslo (opcionalno)
Priprema:

Ubacite vodu, tikvice, boraniju i celer u lonac.

Pustite da voda proključa, smanjite vatru i ostavite da se kuha 30 minuta, dok povrće ne postane meko i sočno. Pazite samo da ne prekuhate, nemojte kuhati dugo nakon te faze.

Ubacite mješavinu u blender i dodajte šaku peršuna i vode. Izgnječite povrće i dobro izmiksajte.

Kako biste pripremili količinu koju želite, možda ćete morati da blendirate nekoliko puta.

Dodajte malo masla u svaku porciju kako biste zgusnuli teksturu i povećali ljekovita svojstva.

Ukoliko je to moguće, uvijek koristite organsko povrće. Možete dodati više tikvica umjesto boranije i obrnuto. Takođe, u skladu sa vašim ukusom, možete zgusnuti supu ili je razbistriti. Važno je da uklonite krajeve boranije jer ih vaš blender ne može samljeti lahko.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook