HUAWEI NAŠAO ZAMJENU ZA GOOGLE MAPS: Pogledajte o kome se radi…

Izrada aplikacije s mapama i pratećim servisima za smartfone kineskog proizvođača povjerena je nizozemskoj tvrtki poznatoj po sustavima za navigaciju za automobile

Nakon što im je uskraćen pristup Googleovim servisima u kineskoj tvrtci Huawei bili su prisiljeni pronaći zamjene za popularne aplikacije koje div iz Mountain Viewa nudi.

Kako bi nadomjestili Google Maps udružili su snage s tvrtkom za satelitsku navigaciju TomTom, poznatom po sustavima za navigaciju namijenjenima automobilima. U njoj će izraditi aplikaciju za Huaweijeve uređaje na koje više nije moguće instalirati Google Maps.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa stavila je Huawei na crnu trgovinsku listu u svibnju prošle godine, proglasivši ju rizikom za nacionalnu sigurnost. Tvrde kako njene uređaje i opremu kineska vlada koristi za špijuniranje u inozemstvu.

U Huaweiju su te optužbe odbacili. Ali, taj potez Trumpove vlade znači kako američke tvrtke moraju dobiti dozvolu za poslovanje s Huaweijem.

Iako zabrana još nije u punoj mjeri stupila na snagu jer su američke vlasti u više navrata odobrile produljenje tranzicijskog razdoblja, u Googleu su uskratili pristup njihovim servisima za nove Huaweijeve uređaje, među kojima su modeli Mate 30 i nadolazeći P40.

TomTom je nizozemska tvrtka pa za njih ne vrijede ista ograničenja kao i za američke kompanije. Iz Huaweija su potvrdili kako je sporazum postignut prije nekog vremena, ali nisu precizirali kad.

Iako je Google navodno tijekom prošlog ljeta lobirao u službenom Washingtonu kako bi bio izuzet od sankcija prema Huaweiju, u toj su kineskoj tvrtki već bili poduzeli korake kako bi postavili vlastiti eko-sustav aplikacija.

Prošlog su tjedna najavili pokretanje fonda vrijednog 26 milijuna američkih dolara, namijenjenog razvojnim programerima u Irskoj i Velikoj Britaniji.

Zasad još nije poznato kad bi operativni sustav Harmony, na kojem bi taj eko-sustav počivao, trebao zaživjeti na Huaweijevim smartfonima. Krajem prošle godine stigla je procjena kako bi se to moglo dogoditi tijekom idući šest do devet mjeseci, piše Business Insider.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook