HUAWEI NAŠAO ZAMJENU ZA GOOGLE MAPS: Pogledajte o kome se radi…

Nakon što im je uskraćen pristup Googleovim servisima u kineskoj tvrtci Huawei bili su prisiljeni pronaći zamjene za popularne aplikacije koje div iz Mountain Viewa nudi.

Kako bi nadomjestili Google Maps udružili su snage s tvrtkom za satelitsku navigaciju TomTom, poznatom po sustavima za navigaciju namijenjenima automobilima. U njoj će izraditi aplikaciju za Huaweijeve uređaje na koje više nije moguće instalirati Google Maps.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa stavila je Huawei na crnu trgovinsku listu u svibnju prošle godine, proglasivši ju rizikom za nacionalnu sigurnost. Tvrde kako njene uređaje i opremu kineska vlada koristi za špijuniranje u inozemstvu.

U Huaweiju su te optužbe odbacili. Ali, taj potez Trumpove vlade znači kako američke tvrtke moraju dobiti dozvolu za poslovanje s Huaweijem.

Iako zabrana još nije u punoj mjeri stupila na snagu jer su američke vlasti u više navrata odobrile produljenje tranzicijskog razdoblja, u Googleu su uskratili pristup njihovim servisima za nove Huaweijeve uređaje, među kojima su modeli Mate 30 i nadolazeći P40.

TomTom je nizozemska tvrtka pa za njih ne vrijede ista ograničenja kao i za američke kompanije. Iz Huaweija su potvrdili kako je sporazum postignut prije nekog vremena, ali nisu precizirali kad.

Iako je Google navodno tijekom prošlog ljeta lobirao u službenom Washingtonu kako bi bio izuzet od sankcija prema Huaweiju, u toj su kineskoj tvrtki već bili poduzeli korake kako bi postavili vlastiti eko-sustav aplikacija.

Prošlog su tjedna najavili pokretanje fonda vrijednog 26 milijuna američkih dolara, namijenjenog razvojnim programerima u Irskoj i Velikoj Britaniji.

Zasad još nije poznato kad bi operativni sustav Harmony, na kojem bi taj eko-sustav počivao, trebao zaživjeti na Huaweijevim smartfonima. Krajem prošle godine stigla je procjena kako bi se to moglo dogoditi tijekom idući šest do devet mjeseci, piše Business Insider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.