Hubble proslavio 23. godišnjicu lansiranja

U novom pogledu kroz Hubble teleskop, maglica Konjska glava je prikazana u novom svjetlu – iz infracrvenog spektra. Jedan je od najupečatljivijih i najeksponiranijih astronomskih objekata, a iako inače lako prepoznatljiv – mnogi bi se u ovom spektru lako začudili prozirnom, “eteričnom” izgledu. Od nas je udaljena 1500 svjetlosnih godina, a otkrivena je 1888.

Maglica je poznata i pod nazivom Barnard 33 u emisijskoj maglici IC 434, a pripada grupi tamnih maglica, onih koje su toliko guste da prigušuju pozadinsko svjetlo. Usprkos tome, kroz infracrveni spektar stvari izgledaju potpuno drugačije. Sigma Orionis, mladi sistem od pet zvijezda van kadra obasjava gornji greben maglice. Fotografija je uhvaćena u čast 23. godišnjici lansiranja Hubble svemirskog teleskopa, a uz podatke sa tla je izrađena i naučna računarska simulacija (trodimenzionalni model).

Vrijedi podsjetiti kako je Hubble lansiran sad već daleke 1990. u saradnji NASA-e i Evropske svemirske agencije, a odradio je više od milion promatranja više od 36 hiljada nebeskih tijela. U svojih 23 godine života, obišao je treći kamenčić od sunca kakvih 126 hiljada puta, a pri tome je skupio više od tri milijarde prijeđenih milja – što pokriva prosječnu udaljenost Neptuna od Sunca. Svaki mjesec Hubble skupi više od jednog terabajta podataka koji se spremaju u arhivu. Riječ je o jednom od najproduktivnijih naučnih instrumenata koji su ikad izgrađeni – a njegov “nasljednik” je već poznat, svemirski teleskop James Webb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.