Maslinovo ulje – saveznik u ljepoti

Maslinovo ulje je od davnina poznato po svojim ljekovitim svojstvima i po svojoj širokoj primjeni, a ni kozmetička primjena nije ništa novo. Još se u antičkoj Grčkoj znalo za njega kao za sastojak koji čini kožu glatkom i sjajnom.

Maslinovo ulje se dobija različitim postupcima iz plodova maslinovog drveta, dok se hladno cijeđeno ulje najviše cijeni, jer zadržava najviše ljekovitih sastojaka. Njegova svojstva su prije svega antioksidantna i hipoalergenska, a odlikuje se i visokim sadržajem vitamina A i E.

Kako je kozmetička industrija napredovala, tako je i upotreba maslinovog ulja rasla, pa danas ovaj sastojak imamo u mnogim kremama, losionima, šminki i proizvodima za kosu.

Maslinovo ulje duboko hidrira i čisti kožu od slobodnih radikala i popravlja “štetu” od sunca, zagađenja vazduha, dima od cigareta i nezdrave hrane. Ovo ulje stimuliše ćelije i tako čini kožu mekšom, zategnutijom i zdravijom.

Maslinovo ulje prodire duboko u kožu i hidrira je, i ta sposobnost ga čini sjajnim sastojkom dnevnih i noćnih krema, kao i losiona za tijelo i krema za ruke. Najbolje je da, ako ga koristite čisto, maslinovo ulje nanosite na vlažnu kožu, jer ćete tako ublažiti masni osjećaj. Pored trenutnog blagotvornog dejstva, ovo ulje daje i dugoročne pozitivne efekte.

Kao sastojak pilinga, sredstva za uklanjanje šminke ili proizvoda za njegu zanoktica ovo ulje je idealno, jer njeguje i smiruje kožu, čineći je mekšom.

Kosa je još jedna oblast gdje maslinovo ulje čini čuda. Izvanredan je regenerator i sjajan borac protiv peruti, ali ako ga koristite čisto, pomiješajte ga sa vodom u odnosu 50-50, da biste mogli da ga isperete, i vaša kosa će postati jača i sjajnija.

Obavezno preporučujemo da koristite benefite ove dugovječne biljke i bićete ljepši i zdraviji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.