I BiH dobila ljubičasto tele

Nadomak Živinica u selu Gračanica, u štali porodice Kozarević, krava Bjelava je otelila neobično tele. Iako dugo godina imaju stoku, ovo je iznenadilo Muniba i Muniru.

Žensko blijedo-ljubičasto tele staro pet dana, jedinstven je slučaj na Tuzlanskom kantonu, a možda i cijeloj BiH. Kako je kazala Munira, ovo je jedanaesto po redu tele krave Bjelave, piše Dnevni avaz.

“Ovu kravu sam prije deset godina dobila od svojih roditelja. Bjelava se do sad deset puta telila i nikad nije bilo ovako neobično tele, jer je bilo smeđe ili crne boje. Zbog komplikacije zvali smo veterinara. Svima nam je bilo neobično, ali kad smo ga iznijeli na dnevnu svjetlost, vidjeli smo da ima blagu svijetlu ljubičastu boju”, kazala je Munira.

Nesvakidašnji događaj izazvao je interesovanje mnogih, prije svega komšija, ali i neznanih ljudi koji dolaze “čudo neviđeno”, kojem su Kozarevići već dali ime Milka.

Veterinar Alibega Salihovića kaže da se ne radi se o domaćoj rasi, već je izvršena vještačka oplodnja ukrižena sa simentalskom rasom i crnim hoštajnom.

Nedavno je i u susjednoj Srbiji zabilježeno dva slučaja kada su krave otelile ljubičasto tele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.